barnasforfatterleksikon

Lærerik fortelling om ærfugl

In Høytlesningsbøker, Sakprosa 2012 on 16.08.12 at 19:38

Trine Gansmoe
Eli og Emriks eventyrlige sommer på Lånan
Illustrert av Ingerlise K. Kongsgaard
Utgitt av Utværet Lånan, 2012

Dette er en variant av kjøkkenbenkforleggeri: det er en turistbok, tilsynelatende laget for å fungere som souvenir for turister som besøker verdensarvområdet Vegaøyan, eller mer spesifikt Utværet Lånan, som er en av de seks gårdene/husene som holder ved like de gamle tradisjonene om å holde ærfugl som ”husdyr” med tanke på egg og edderdun.

Fortellingen skildrer et søskenpar av ærfuglunger gjennom deres første sommer. Vi møter dem i reiret, på vei ut av det, gjennom tilvenning til naturkreftene og møtet med andre dyre- og fuglearter. Sanking av egg og dun skildres i overraskende liten grad.

En vanlig feil for kjøkkenbenkforlag er å redusere kvalitetsambisjonene: lite arbeid med tekst og layout, og en venn som er glad i å tegne lager illustrasjonene nesten gratis. Turistboka søker derimot vanligvis kvalitet i alle ledd. I denne boka er det Ingerlise K. Kongsgaards vakre, naturtro bilder som gir boka det avgjørende kvalitetsløftet. Hennes bilder gjør boka til en glede å bla i. Bildene er fra en side sett holdt i en dokumentasjonsrealistisk stil, men det er også lagt inn pynt i forgrunn og bildekant: blomster, skjell, tang og dun. Slik understrekes bokas karakter av å være en suvenir kjøpt i utgiverens utsalg på Vega, uten at det er noe kritikkverdig i det.

Forfatteren Trine Gansmoe har valgt en synsvinkel som følger dyrene. Det betyr at hun må legge mye faktisk informasjon inn i dialogen mellom fuglene og i tankereferat fra fuglene. Det er effektiv når det gjelder å formidle kunnskap om ærfuglens liv, men det er dessverre ikke er det beste når det gjelder å skape en god tekst med troverdige dialoger mellom dyrene. På den måten blir dyrenes stemmer urealistisk innsiktsfulle, men løsningen er i alle fall ryddig og konsekvent gjennomført.

Dette ble en forholdsvis kritisk gjennomgang, ser jeg. La meg derfor understreke at boka har mange gode sider, og fungerer godt etter intensjonene: som brukslitteratur knyttet til ærfuglkulturen.

Utrykt, skrevet til Sakprosaåret 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: