barnasforfatterleksikon

Små hjelpere

In Fagbøker, Sakprosa 2012 on 03.09.12 at 21:48

Magnus Holm
Nysgjerrig på roboter
Mangschou

Fra 8 år

Gjør industrirobotene spennende

Med bakgrunn i C3PO fra Star Wars og Petter Smarts Lille hjelper har mange av oss noen ideer om hva roboter er og gjør. Og ikke minst: hvordan de ser ut. I denne boka tar forskningsjournalist Magnus Holm oss med inn i mytene og historien, men mest viser han hvordan moderne roboter brukes i ulike sammenhenger: hav og himmel, fjøs og sykehus. Et stort kapittel handler om proteser med robotegenskaper.

Er en vaskemaskin en robot? Det avhenger av hvordan du definerer «robot». Holm bruker fire kriterier: datastyrt, forhåndsprogrammert, bruker sensorer og reagerer på det den finner ut. Reportasjene fra ulike bruksområder er interessante, men jeg synes det blir enda mer interessant når Holm drøfter hva det vil si å lære, tenke og kommunisere, og undersøker om roboter har slike egenskaper.

Boken tar utgangspunkt i at barn er naturlig nysgjerrige, og gjør heldigvis ingen spesielle forsøk på å overtale leseren, slik vi av og til kan se i dårlige fagbøker. Dette er tredje bok i forlagets serie «Nysgjerrig på…», og bøkene utgis i samarbeid med forskningsrådets Nysgjerrigper-program. Denne koblingen mellom forlag og en ekstern autoritet på området er vanlig for barnefagbøker.  Holm intervjuer også en norsk robot-forsker, Kristin Ytterstad Pettersen på NTNU. Koblingen mellom myter, realiteter, forskning og framtidsmuligheter er noe av det som gjør boka god. I Holms versjon blir roboter både imponerende, og noe som leseren selv kan være med på å utvikle.

Aftenposten 15.8.2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: