barnasforfatterleksikon

Bokmorten – om meg

Portrettfoto av Morten Olsen Haugen, norsk mann 52 år gammel, i grå skjorte og svart vest

Foto: Aftenposten, 2019

Jeg er Morten Olsen Haugen, født 1966, bibliotekar og brennende engasjert i barnebøker og barns lesing.

Denne bloggen er først og fremst opprettet for å samle de barnebokanmeldelsene jeg har skrevet i avis. Jeg var barnebokkritiker i Aftenposten fra 2010 til 2021, og fra 2004 til 2010 i Adresseavisen. Anmeldelsene fra Adresseavisen ble til og med 2008 publisert på de daværende hjemmesidene til Ørland folkebibliotek; noen av dem har jeg etterhvert flyttet over hit. Anmeldelsene fra og med 2009 finner du her.

Bloggen har navn etter boka Barnas forfatterleksikon (2003), som jeg var initiativtaker til og redaktør av; og som jeg skrev sammen med 8 kolleger. Det var min første store innsats innenfor barnelitteratur.

Jeg har også anmeldt på barnebokkritikk.no, men mindre de siste årene. Les mer om nettstedet. Mine nyeste anmeldelser der; i nytt arkiv.

I tillegg til de bøkene jeg anmelder på ordentlig, kommer jeg også jevnlig med korte notiser og tanker om nye barne- og ungdomsbøker; de finner du hos Bokmorten på Instagram.

Kort CV: Utdannet fra Statens bibliotekhøgskole 1989. Etterutdannet med 60 studiepoeng Ledelse og administrasjon (1994), 60 stp kunsthistorie (2010) og 30 stp Sørsamisk historie og kulturkunnskap (2014). Bibliotekar Norsk Skogbruksmuseum 1989-91. Biblioteksjef i Ørland 1991-2012. Rådgiver i bibliotekutvikling ved Trøndelag fylkesbibliotek 2012–21, nå rådgiver i seksjon Kunst og kultur i fylkeskommunen.

Jeg har hatt kortere jobber som kommunikasjonsrådgiver hos rådmannen i Ørland (2004-06) og  spesialbibliotekar på Høgskolen i Nord-Trøndelag (2010-11) . Jeg har hatt verv i Norsk bibliotekforening, Bibliotekarforbundet, Kritikerlaget, Fortidsminneforeningen, Wikimedia og Mosvik museum og historielag. Formann i bygdeboknemnda for Inderøy fra 2012. Har sittet i litteraturprisjuryer, og har skrevet og redigert om litteratur, kunst og lokalhistorie, se bl.a. her. Aktiv på Wikipedia og i Store Norske Leksikon.

Jeg får ofte spørsmål om å holde kurs/foredrag om ulike emner: gutters lesning, barnebøker generelt, kulturpolitikk, Wikipedia. Ta gjerne kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg å belyse noe dere jobber med.

Kontaktinfo: Morten Olsen Haugen, 7690 Mosvik ~ bokmorten[krølla]gmail.com ~ tlf 415 17 633.

 1. Hei Morten. Herlig at du tok frem gode
  transbøker for unge. Tenkte jeg ville nevne
  at jeg i 2016 skrev boken Mao sin raude kjole
  som også tar for seg det å vokse opp og vite
  at man ikke er som andre. Den ble innkjøpt
  av kulturrådet i fjor og mange biblioteker er
  flinke å stille den ut og gi oppmerksomhet.
  Gode ønsker fra
  Jan Elisabeth (forfatter)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: