barnasforfatterleksikon

Jon Ewo – monster og undring i 100

In Barneromaner, Kommentarer og overblikk, Ungdomsromaner on 17.08.15 at 20:46

Jon Ewo har nylig gitt ut sin bok nummer 100. Det er nok ikke tilfeldig at jubileumsboken ble Otto Monsters strandkaos – den ørtende boken om det snille monsteret i en verden av gørr. Det er et signal om Ewos varierte forfatterskap. Han gjør norsk barnelitteratur mer uvørent rølpete.

 Kemneren og hjerteblod

Ewo (57) er utdannet bibliotekar, og debuterte i 1986 med novellesamlingen Det sies at oktober er en fin måned. De første bøkene hans var for voksne, men siden 1993 har det nesten bare vært barne- og ungdomsbøker.

Ewo deler bøkene sine i to hovedgrupper; de han skriver med hjerteblod, og «entertainment» som han skriver for kemnerens skyld. «De bøkene man skriver fordi man må betale regningene sine – og som er veldig morsomme å skrive – men som ikke har stor litterær dybde. Og så er det de man legger hjerteblodet sitt i – de selger kanskje ikke all verden, men de betyr mye for en selv..»

Otto Monster hører til de morsomme men ikke-dype bøkene, sammen med Marg & Bein-serien som han har utviklet og skriver sammen med Arne Svingen og Ingunn Aamodt.

Ewos seriøse forfatterskap byr også på konvensjonelle realistiske ungdomsromaner. Men Ewo mikser og tøyer sjangre der han kan, og noen av hans mest interessante ungdomsbøker befinner seg i et grenseland mellom fortelling og drøftende essay. Svart. Og cirka hvitt fra 2004 handler om mobbing, og om valg. Gjengvold møtes med en samurai-inspirert visjon om å være individet som bryter voldsspiralen. Et annet romaneksperiment er innen kontrafaktisk norgeshistorie. De nye bøkene 1920 og 1957 handler om ungdom i motstandskamp; i 1920 var Norge totalitær oljekoloni under svensk styre. I 1957 led landet fremdeles under den tyske seieren i verdenskrigen.

Den samme uvørent spørrende tilnærmingen finner vi i fagbøkene om Shakespeare, Jeanne d’Arc, filmens barndom, polarkappløpet og Håkon 3. – barnekongen fra 1204. Hva skjedde, hvem ville det, og hva betyr det?

Reidar og Bjørn

Ewo er en av de mest turnéaktive norske forfattere. Sammen med illustratør Reidar Kjelsen forteller han om med monster med grotesk anatomi og dårlig kroppshygiene. I fjor turnerte han også med sin andre faste illustratør, Bjørn Ousland. Deres bok om 1814 var en stilisert versjon av grunnlovshistorien hvor fire aktører sto mot hverandre.

Til sammenligning er den nye Otto Monsters strandkaos en leken bagatell full av groteske overdrivelser. Stemningen er viktigere enn handlingen. Men innenfor monster-skinnet er det lett å se at Otto også er en vanlig gutt som sliter med at ingen forstår ham. Særlig er den selvopptatte faren en kilde til både komikk og ubehag.

Når Ewo bruker tid på seriebøker og underholdning dekker han behov og etterspørsel fra lærere og foreldre. Det har nok også sammenheng med at Ewo er en kompetent «yrkesforfatter» i beste forstand; en som både skriver av inspirasjon og som skrivehåndverker. Han veksler mellom ulike lesergrupper, og han forstår seg på iscenesettelse – se bare promobildene til Marg&Bein.

Spørrende

Ewo veksler mellom barnslig humor, dramatiserende sakprosa, og resonnerende romaner. Det går en rød tråd av spørrende forfatterholdning gjennom alt dette: Ewos bøker er på sitt beste når forfatteren og hovedpersonen forfølger en idé sammen; de tar tak i et dilemma som de nøster opp for å se hvor det ender. Den nysgjerrigheten har gitt forfatteren Bragepris og mange andre fortjente priser. Og den kan gi leseren fine gleder.

Aftenposten, 19. april 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: