barnasforfatterleksikon

5 illustratører som preget Astrid Lindgrens bøker

In Barneromaner, Bildebøker, Kommentarer og overblikk on 17.08.15 at 20:48

Ingrid Vang Nyman (1916-1959) fra Danmark er Pippi Langstrømpes illustratør. Hennes tegninger preges av kraftig konturstrek, rene fargeflater og suveren forakt for rette vinkler. Spesielt det siste har preget inntrykket av den rufsete Villa Villekulla.

I tillegg til Pippi har Nyman illustrert Koste-Kari (Kajsa Kavat) og bøker av den norske forfatteren Bernhard Stokke, blant annet Bjørneklo.

Björn Berg (1913-2008) har tegnet Emil. De hadde kontakt allerede Emil-bøkene ble skrevet. Hun hadde sett Bergs tegninger av sin egen sønn, og anekdotene forteller at hun skrev med den gutten i tankene.

Bergs Emil-tegninger er karikaturaktige med mange oppstopperneser. Personene er ofte fanget i bevegelsen. Foruten Emil har Björn Berg tegnet Teskjekjerringa, mer enn 40 bøker av den svenske historikeren Alf Henriksson.

Ilon Wikland (85) er den allsidige, store Lindgrenillustratøren. Hun har gjort Marikken, Ronja, Bakkebygrenda, Saltkråkan, Karlsson på taket og Bråkmakergata. Hennes figurer veksler mellom det søte og en forenklet realisme, med vekt på karakterene.

Wiklands familie flyktet fra Estland da hun var 14. Det har hun fortalt om i barneboka Den lange, lange reisen. Siden 2009 finnes hennes kunst i et eget museum i barndomsbyen Hapsal i Estland.

Harald Wiberg (1908–1986) er Lindgren-illustratøren som svenskene ikke vet om. Som forlagsredaktør utga Astrid Lindgren bildebøker med Wibergs bilder til dikt av Viktor Rydberg og Karl Erik Forsslund.

Det er svært vakre bøker; Wibergs vinternattsmalerier er som små dikt i seg selv. Lindgrens nordiske forlagskolleger hadde ingen tro på å utgi svenske dikt, men ba om en ny prosatekst av Lindgren, og dermed ble boken en eksportsuksess; Reven og nissen fra 1965 er utgitt i 15 land. Bare ikke i Sverige.

Wiborg og Lindgren samarbeidet også om Jul i stallen, hvor juleevangeliet gjenfortelles som om det skjedde i en norrlandsk vinternatt.

 Marit Törnqvist (51) er svensk-nederlandsk, med en mor som var Lindgrenoversetter. Törnqvist er mester for utstillingene i opplevelseshuset Junibacken i Stockholm. Hun har laget bildeboken derfra, som er en kavalkade over Lindgrenfigurer, og hun har siden laget 1989 fire bildebøker med Lindgren-fortellinger fra 1950-årene.

Törnqvist tegner mykt, forenklet realistisk med sans for nostalgi. Hittil har hun veket unna figurer som allerede er illustrert av andre, men vi håper på mer fra henne i fremtiden.

Aftenposten, 31. mai 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: