barnasforfatterleksikon

Gutter som stjeler energi

In Ungdomsromaner on 17.08.15 at 20:43

Heidi Sævareid
Slipp hold
Mangschou

Fra 13 år

Enkel moral, fint generasjonsbilde

Moralen i Sævareids andre roman kan oppsummeres i én setning: ikke bruk energi på gutter som får deg til å føle deg liten og dum. Mari (18) går på Foss videregående, og mistrives med den nedlatende og kontrollerende kjæresten Torger. Romanen følger oppbruddet, og tilknytningen til en ny kjæreste, August.

August driver med suspension; en kroppskunst hvor utøverne henger i kroker som er stukket gjennom huden. Maris møte med dette miljøet blir – paradoksalt nok – en del av hennes løsrivelse. Suspension blir en frihetsvei og et brudd med det dannede, forventede. Litterært sett fungerer likevel ikke avsnittene fra dette miljøet helt optimalt, det velvillig introduserende blir for tydelig.

Det er noen likheter mellom debutromanen Spranget (2013) og denne boken; det halvt dokumentariske møtet med en subkultur – forrige gang var det en tett kristen menighet, kombinert med en kvinnelig jeg-persons søken etter selvstendig fotfeste.

Sævareid skriver vakkert om hvordan det nye forholdet vokser fram; de største kvalitetene i boken ligger likevel i den uroen Mari føler før og etter bruddet med Torger. Mange som har kjent ubehag i et forhold kan kjenne seg igjen i dette. Med på kjøpet får vi et fint generasjonsportrett fra kollektivene på Løkka, med kafeen Liebling, og en presis iherdighet i forsøkene på å lese mellom linjene i sosiale medier.

Aftenposten, 12. april 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: