barnasforfatterleksikon

Action for gutta

In Ungdomsromaner on 30.10.13 at 20:08

Pål Gerhard Olsen
Tumbling Dice
Cappelen Damm

Arne Berggren
Dauinger. Rubinen
Kagge forlag

Fra 11 år

Ulikt ambisjonsnivå når unge helter løser mysterier

Daniel og Joachim i Olsens bok skal ha to ukers ferie i familiens villa på Korsika. Det viser seg at mange er ute etter noe som befinner seg i Daniels bag. Dermed er jakten i gang, på flere fronter: hvem er skurkene? Hva leter de etter? Og hvordan har Daniels far rotet seg inn i dette?

007

Olsens bok har flere filmatiske trekk – spesielt den kontinuerlige forflytningen. Og det er påfallende mange elementer her som ligner på en Bond-film: jenta som hopper av fra forbrytermiljøet og blir heltens dame, et internasjonalt forbrytermiljø med raske forflytninger, skurken med fortid som idealist og scenen hvor skurken har helten i sin makt og holder sin tale.

Intrigen er ikke helt vanntett, men Olsen skriver godt, både skildringene og i den kule dialogen.  Romanen er preget av kjærlighet til Korsika, og skurkens fortid som uavhengighetsforkjemper tilfører spenningsfortellingen litt geografi og samfunnskunnskap.

Forfatteren har lenge servert sjangerbasert lesestoff for unge gutter, med utgangspunkt i motorsport og fotball. Denne boka følger fint opp som relevant brukslitteratur, og den rette leseren vil antagelig være en som verdsetter kombinasjonen av action og en dose kunnskap om en middelshavsperle.

Rastløse sjeler

Arne Berggren har lagt mange ærend inn i denne andre boka i sin serie Dauinger, hvor gjenferdene er sjeler som må hjelpes helt over til dødstilstanden. Scenen er Trondheim og nasjonalhelligdommen Nidarosdomen. Krimintrigen er ikke det mest interessante, her møter vi klisjeen om de lokale maktmenneskenes pengebegjær. En annen gåte gjelder en munk som går igjen, uten å finne hvile.

Avsløringen av vinnings-motivet blir en grei motor i en historie som også vil si noe om å finne seg sjøl. Hovedpersonen Steffen er halvt død, halvt levende der han ligger i koma på sykehuset. Sammen med det «ekte gjenferdet» Tobias og Yasmin (som er levende men som kan kommunisere med gjenferd) skal han løse et sammensatt oppdrag: Han skal både dø selv, og samtidig utvikle seg som menneske. I tillegg skal han hjelpe andre, løse gåten med munken, delta i et teamarbeid og vinne jenta.

Ave Maria

Interessen for katedralen gjør at dette ved første øyekast kan minne om Dan Brown, men det er langt fra Browns heseblesende konspirasjonsteorier til Steffens søken etter å være tro mot seg selv.

Det er et interessant univers Berggren har utviklet omkring livets og dødens grenseland, og de mange dialogene gjør boka lettlest. I tillegg er det en underlig, alvorlig og vakker følelse å lese en spenningsroman hvor den gamle katolske bønnen «Ave Maria» blir heltens våpen i de avgjørende scenene.

Aftenposten, 2.9.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: