barnasforfatterleksikon

Den empatiske Gud

In Fagbøker, Ungdomsromaner on 30.10.13 at 20:11

Jan Christian Kielland
Åpne dører
Verbum forlag

Fra 12 år

Livstolking og bibeltekster for å gjøre Gud relevant

Gatepresten i Oslo domkirke har skrevet en andaktsbok for ungdom. Både det grafiske uttrykket og tonen i budskapet er moderne og imøtekommende åpent. Formen er imidlertid tradisjonell for andaktsboksjangeren: hvert kapittel åpner med korte novelletekster hvor vi følger to ungdommer; deretter en refleksjon om menneskenes liv og muligheter. Kapitlene, som bare er på 2-3 sider, avrundes med en kort bibeltekst som skal synliggjøre forbindelsen mellom Guds tanker og våre liv.

Novellepersonene har ulike familier og ulik økonomi. Rune bor med mor, og savner faren som stakk av. Susanne vemmes av morens fjerne travelhet og hyppige kleskjøp. Ubehaget ved den materialistiske kulturen er et overraskende tydelig bimotiv i boken. Jeg tror at boken vil ha mest appell til lesere som deler Kiellands syn på kjøpekulturen.

Fortellingene følger de to gjennom dager med prestasjonsjag, fremmedfølelse og savn. Begge leter etter et rotfeste og et livsgrunnlag. Kiellands budskap er at livet ikke nødvendigvis er lett, men at Gud kjenner menneskenes liv, og at den kristne troen kan gi oss svar. Våre moderne livserfaringer finnes i Bibelen; Gud kan forstå oss og bekrefte oss. I bokas siste kapittel kombineres Susannes møte med en gatesanger som synge «True Colors» med den kjente evangeliefortellingen om disiplene som fikk møte den oppstandne Jesus på veien til Emmaus. Slik sier forfatteren noe om å bli seg selv i møtet med troen.

Det er den empatiske, lyttende Gud som er mest synlig i boka. Etter hvert introduseres Frelseren, mens Gud som Skaperen og Herskeren er lite til stede. Det er lite teoretisk troslære, men et tydelig budskap om kristentroen som et personlig forhold til en vennlig Gud. Noen steder seg jeg at boka kunne vært strammere redigert, men Kielland får tydelig fram budskapet sitt: Gud er relevant for våre liv.

Aftenposten, 20.10.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: