barnasforfatterleksikon

Energi og frihet

In Bildebøker on 09.04.11 at 14:42

KOMMENTAR. Det er i billedbøkene det skjer!

Når Kulturministeren førstkommende fredag skal dele ut kulturdepartementets barnebokpriser, møter hun et barnebokmiljø av høy kvalitet. Av de tre nominerte illustratørene til årets billedbokpris har både Stian Hole og Øyvind Torseter tidligere mottatt den internasjonale Ragazzaprisen for årets beste billedbok, som deles ut ved den store barnebokmessen i Bologna.

Ulike typer collager er en tydelig trend. Holes superrealistiske photoshopcollage er fascinerende på mange måter. Collage med verfremdungs-effekt av synlige sammenføyninger er en trend hvor vi møter både Torseter og Inger Lise Belsvik.

Nyskapende. Nylig debuterte den norskvietnamesiske illustratøren Nhu Diep. De to bøkene om Lille Ting tar utgangspunkt i hennes egen datter. Bøkene handler om bokstaver og tall, begge deler med utgangspunkt i mat og andre hverdagsmotiv. Det nyskapende ligger dels i det energiske og rastløse billedspråket, og dels i at Lille Ting gir oss helt nye matretter til å lære alfabetet med. Chili, oliven og sushi er ikke mer fremmed for dagens norske småbarn enn geiter og melkespann er – så dette er en overmoden fornyelse. En annen sak med symbolbetydning er at Nhu Diep bevisst ikke-tematiserer Tings asiatiske utseende.

I billedbøkene drøftes kjønnsroller og familiemønster med en blanding av naturlig «slik-er-det» og leken utprøving av «hva-om». Far er hjemmeværende, en prinsesse finner en prinsesse i stedet for en prins, bestefedre får nye kjærester og den vesle jenta kan berge en far i nød.

Den søte fryden ved tabutema kan glede mange . I Kari Grossmanns «Malvin på skitur» ramler en vott ned i utedoen, og i Bodil Vidnes-Kopperuds «Nilsen og stellebordet» er det er en «bæsjekrise – grad fire» når minstemann spreller på stellebordet så det blir bæsj på mammas mobiltelefon.

Leken. I tillegg til nye familie- og samfunnsmønster og en leken holdning til pinlige emner, preges norske billedbøker av visuell energi og stor frihet i forhold til sjangertradisjoner. Kristin Roskiftes bøker om Alf og Beate er en av mange som byr på eksentriske hverdagsliv. Gry Moursund tegner uvørent med barnas tusjpakke, Jill Moursund lager collage med popkulturelle referanser, mens Hilde Kramer favner fra det klassiske via karikatur til moderne uttrykk.

Aftenposten, 23. mars 2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: