barnasforfatterleksikon

Nettet som hverdag og faresone

In Fagbøker on 09.04.11 at 15:03

Per Kristian Bjørkeng
Nettkidsa
Cappelen Damm

digitalbarnas foreldre får klare råd om å være tydelige

Bjørkeng er journalist i Aftenposten, og har over tid skrevet reportasjer og kommentarer om den nye digitale virkeligheten. I denne boken tar han opp flere sider ved livet online: voldelige dataspill, spillavhengig, digitalmobbing, reklame- og betalingsbaserte nettsamfunn som Habbo og risikoen for at ungdom blir lurt inn i uoverskuelig seksualisering. Når det listes opp på denne måten, kan det virke overveldende. Bjørkeng er likevel tydelig på at de tyngste problemene bare rammer et fåtall, og at nettsamfunn på mange måter er som andre samfunn: Hvis foreldrene tvinger sønnen til å logge av midt i en World of Warcraft-spillsesjon, vil han føle det like illojalt mot laget som om han ble hentet hjem til middag midt under en fotballkamp.

Bjørkeng gjengir både norsk og utenlandsk forskning, og punkterer barnas overdrevne selvbilde som multitaskere. Han poengterer også at selv om barna opptrer med høy grad av mestring er deres ferdigheter begrenset til et smalt område: det å være en kløpper på myspace betyr ikke at fjortenåringen forstår nettbanken bedre enn mor.

Bokens hovedbudskap er nettopp at foreldre bør vise vanlig foreldrevett i møtet med nettet, slik man bruker i møte med barnas liv IRL (IRL er nettsjargong for «In real Life»). Forfatteren foreslår at vi kan spørre barna «Hva skjedde på Habbo i dag?», slik vi spør om skoledagen. Hans råd til foreldrene er: lær deg mer, og vær en tydelig voksen veileder og grensesetter.

Forfatteren har en tendens til å skryte av sine egne kilder. Samtidig er han noen steder også opptatt av å avgrense kompetansen til andre norske autoriteter: Barnevakten og Medietilsynet.  Resultatet av denne retorikken er at forfatteren står igjen som den ene pålitelige guiden.

Alt i alt er dette likevel blitt populariserende bok-journalistikk på sitt beste: god oversikt, informative case og god forskningsformidling. Det er stoff til å bli klok av, med tydelige råd fra en synlig resonnerende forfatter.

Aftenposten, 3. april 2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: