barnasforfatterleksikon

Nattabok med motstand i

In Bildebøker, Høytlesningsbøker on 30.11.09 at 20:59

Original og modig vri fra dikterparet på Tjøme

Gro Dahle og Svein Nyhus
GOD NATT, NATT
Cappelen Damm

Dahle/Nyhus trenger neppe noen presentasjon lenger. Ekteparet er i barnelitteraturens elitedivisjon, og her lykkes de med å skape nerve og substans i en tilsynelatende troskyldig sjanger: godnatt-diktet.

Boka begynner som en serie dikt om trygg avslutning av dagen, med godnatt-hilsner til sola, treet, fuglen, jakka, lua og skoene. Svein Nyhus’ illustrasjoner følger opp tekstene og lar barnet under dyna leve seg inn til og sammen med det som det diktes om: hvilende i et kronblad, under en månesigd, eller i elgens gevirkrone. Det er brukt få farger: svart, oransje, og en matt blå som brukes i tre grader fra dyp indigo til lys gråblå.

Utover i teksten etableres det en bevissthet om uro i verden og i menneskene. Vi sier godnatt til katter som gleder seg og katter som gruer seg til alt, godnatt til alle som lengter, til alle som har låst seg inne på badet, til de som er syke og de som krangler og kjefter. Ikke minst sier vi ”godnatt til du som gråter”, for ”til og med sorgen må sove”. Til slutt roes tankereisen ned, og jeg-et sier et trygt godnatt til natta, mørket, puta, dyna, senga, hvisking, latter og ”det lille, tapre hjertet mitt”.

Denne reisen gjennom uroen betyr nok at mange vil velge bort dette som nattabok for de aller yngste, og det er en ærlig sak. Boka har potensial langt ut over å være en småbarnsbok. Den vil være et godt valg som en introduksjon til et utvidet verdensbilde for litt eldre barn, og ikke minst kan den ha stort potensial som kultbok og humanetisk aftenbønn for poetisk anlagte voksne og ungdommer. Kanskje kan den også fungere terapeutisk? Alt i alt har Dahle/Nyhus skapt en kostelig perle og en sterk fortelling om ro og trygghet i en urolig verden. Denne boka bør mange unne seg!

Adresseavisen, 30.11.2009

  1. […] Dahle og Svein Nyhus. God natt, natt. (2009). Fra min anmeldelse: «Utover i teksten etableres det en bevissthet om uro i verden og i menneskene. Vi sier godnatt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: