barnasforfatterleksikon

Barnet som helt

In Bildebøker on 30.11.09 at 21:12

Liten fabel med stor sprengkraft

Marjane Satrapi
DRAGEN AJDAR
Gyldendal

Iranskfødte Satrapi er best kjent for tegneserien/filmen Persepolis, om kvinneliv i Iran. Nå har hun laget en enkel fortelling om en klode i ulage, og med en klok og modig jente i helterollen.

Hele jorda kommer i ulage, og forklaringen er at dragen inne i jorda lager jordskjelv. Kongen sender Mathilde på oppdrag inn i jorda. Underveis overvinner hun noen motstandere før hun kommer fram til dragen og oppdager at dragen selv har det vondt, fordi menneskene borer i jorda. Enkel moral om at alt henger sammen, og at menneskene kan såre jorda, med andre ord.

Handlingen er holdt på et nivå hvor alle strabaser virker overkommelige, sett med treåringens øyne. Tegningene har tydelige konturer, ensfargede flater og en bred palett av klare farger. Selv om forfatteren bor i Frankrike og boka først utkom på fransk, tar vi oss i å lete etter det orientalske fra forfatterens iranske bakgrunn. Bildeverdenen veksler mellom velkjente vestlige hverdagsobjekter og noen få fremmedartede elementer.

For oss er det et vanlig eventyrmotiv at redningen finnes i barnets omsorg, innsikt og mot. Likevel skal vi glede oss over en slik fabel ! Ikke minst fordi fortellinger om voksnes uforstand og barnets tapperhet fremdeles har stor sprengkraft i mange deler av verden.

Adresseavisen, 30.11.2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: