barnasforfatterleksikon

Menn i isen

In Barneromaner, Bildebøker, Fagbøker on 30.11.09 at 21:09

Dyktige dokumentarbøker om Nansen og Amundsen

Bjørn Ousland
NORDOVER, med Nansen mot Nordpolen
Cappelen Damm

Bjørn Ousland
SYDOVER, kappløpet mot Sydpolen
Cappelen Damm

Nansens og Amundsens eventyr var lenge en del av barnelærdommen. Første Fram-ferd (1893-96) var Nansens forsøk på å nå Nordpolen med skuta Fram frosset inn i isen, og Nansen og Johansens skitur til 86 14′ N. Tredje Fram-ferd (1909-12) var Amundsens kappløp med Scott om å bli først til polpunktet. (Annen Fram-ferd var Sverdrups utforskning rundt Grønland 1898-1902)

Ousland er en erfaren illustratør. Han har en Bragepris – og ja, han er eldre bror av Børge. Han gjør det aller meste riktig, når han nå lager dokumentar. Historiene fortelles kronologisk og veldisponert, med innskutte forklaringer (hva er en råk, når er det sommer på sydpolen?), plassering av handlingen i en kontekst av «før» og «etter», og autentiske replikker fra aktørenes memoarer.

Bildekomposisjonen er god og variert: helsider, montasjer, panorama, nærbilder og snakkebobler, detaljutsnitt av utstyret og innslag av tegneserieruter når dramatikken tettes til. Inspirasjonen fra medier som Illustrert Vitenskap og Dorling Kindersleys bøker kan spores, uten at det er noe problem.

Selv om voksne også kan lese bøkene med utbytte er det umiskjennelig barnebøker. Dels på grunn av forklaringene, dels for barnevennlige detaljer som hundenes navn, men viktigere: Aktørene er voksne menn, og handler som voksne, men noen ganger jubler de som barn når faren er over. Bøkene er både lærerike og spennende, og har fått en form som på dyktig vis fremstår både som allaldersbøker og som dedikerte barnebøker.

Adresseavisen, 30.11.2009

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: