barnasforfatterleksikon

Trusehumor

In Barneromaner on 30.10.13 at 20:28

Dav Pilkey
Kaptein Supertruse og Professor Bæsjebleies farlige felle
Oversatt av Vibeke Ekeland Grønn
Schibsted forlag

Fra 6 år

Crazyhumor med ufrivillig superhelt

Amerikanske Pilkey (47) utga den første av de 10 bøkene om Kaptein Supertruse i 1997. To av bøkene ble oversatt i 2000 og 2002, men det tok ikke av i Norge før den tredje kom i vår og bøkene erobret bestselgerlistene. Her overtar de plassen etter andre serier med pinlighetskomikk: Rampete Robin og Pingle-dagbøkene.  Det er forresten forholdsvis nytt at barnebøker er inne på de generelle bestselgerlistene. Det kan delvis forklares med at foreldre i dag kjøper flere bøker til barna, dels med at seriene blir en merkevare, og dels med at bestselgerlistene har en tydeligere selvforsterkende effekt enn før.

De to fjerdeklassingene Thomas og Harald (!) er alminnelige gutter; muligens med en bokstav-diagnose, slik også forfatteren forteller at han har. Men de har en magisk evne: når de knipser forvandles den strenge rektor Krupp til den latterlige superhelten Kaptein Supertruse. Bøkene inneholder små gremmelser fra skolehverdagen, skremmende trusler fra zoombier og gale oppfinnere, og guttenes bruk av Kaptein Supertruse for å ordne opp.

Faremomentet er så komisk overdrevet at teksten selv ironiserer over det. Bøkenes popularitet hviler nok litt på latterliggjøringen av autoritet, men mest i den komiske kontrasten mellom de guttenes fjomsete adferd og deres evne til å redde situasjonen når det trengs.  Vår dom: harmløs moro som mange kan unne seg.

Aftenposten, 25.9.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: