barnasforfatterleksikon

Mye av alt

In Barneromaner on 30.10.13 at 20:27

Vera Micaelsen
Hyperpubertet
Aschehoug

Moralsk karikatur om falske venninner

Fra 11 år

Vera Micaelsens første roman handler om Camilla (13) som på magisk vis havner i en galopperende pubertet: kjempebryster kommer og går, og menstruasjonen kommer i litervis.  Disse plagene er startmotor i en dramatisk moralsk karikatur. «Venninnene» Stine, Eline og Regine blir kvasiempatiske okkupanter som kupper Camillas pinlige situasjoner. De lager en blogg hvor de legger ut film og bilder av Camilla.

En lignende empatisk okkupasjon, inkludert netteksponering, er også et deltema i Magnhild Bruheims ungdomsroman «Det som er sant» nå i høst. Dette er åpenbart et aktuelt problem.

Camilla utsettes for uønsket oppmerksomhet som utarter til nettmobbing, selv om det presenteres som sympati. Boka handler også om venninnehierarkiet i klassen, og om Regines pappa som gjør penger på bloggen og på Camillas ulykke. Og det handler om ei mor som ikke forstår Camillas ubehag, men mener at Camilla også må «gi litt for å redde vennskapet med de andre». Den forståelsesfulle lærerinnen Astrid rydder opp til slutt, og redder Camilla fra inkompetente foreldre; hun minner om Frøken Honey i Roald Dahls «Matilda».

Som litteratur betraktet har boka noen svakheter i balansen mellom karikatur og realisme, men lest som en nødvendig tankevekker er den treffende, morsom og kjærkommen.

Aftenposten, 25.9.2013

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: