barnasforfatterleksikon

Modne, sårbare jenter

In Ungdomsromaner on 17.03.13 at 21:32

Liv Eirill Evensen
Playback
Omnipax

Fra 13 år

I Evensens noveller om tenåringer er jentene modne, kompetente, sårbare og klar over livets alvor og sitt eget ansvar.

De seks fortellingene i Evensens tredje bok handler om ulike personer, unge jenter med ulike historier og ulik bakgrunn. De har flere ting til felles: De savner noen, er hjemløse og litt distansert utilnærmelige – sett utenfra. Noen av dem de skaper med medier – lydteknikk og film – som krever konsentrasjon og et personlig uttrykk. Hovedpersonene forholder seg distansert og analytisk til sine voksne. De tenker at de kan velge å knytte seg til dem, eller velge dem bort.

To av fortellingene skiller seg ut; en «nedtellingshistorie» om sosial utstøting av den flinke nykommeren og en prosalyrisk tekst om en selvskader som frigjør seg fra en forelskelse. Her ser vi samme type poetisk logikk vi møter hos Nemi.

Det meste av boken ligger i de fire andre historiene, som er i jeg-form. Sterkt inntrykk gjør fortellingen om Martine som velger å knytte seg til de nye fosterforeldrene, og den om Ingrid som følger med moren til Tyskland for å finne graven etter søsteren som døde som spedbarn. Både Martine og Ingrid velger i løpet av historiene knytte seg til sine voksne, som et fritt selvstendig valg. I den siste og lengste novellen vokser en stefamilie tettere sammen etter et korttidsopphold som bistandsarbeidere. Også der velger ungdommene tilknytning, røtter og alvor framfor engstelse.

Aftenposten, 13.3.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: