barnasforfatterleksikon

Samisk forelskelse

In Ungdomsromaner on 17.03.13 at 21:36

Ann-Helen Laestadius
SMS från Soppero
Raben & Sjögren

Fra 11 år

 Den første i serie på fire bøker om identitet, kjærlighet og tokulturell oppvekst.

Agnes (13) bor utenfor Stockholm med svensk far og samisk mor. Moren ble mobbet i oppveksten, og har «glemt» språket og fortiet sin egen kultur. Agnes gjenoppdager arven, og knytter sterke bånd til morens røtter, hjembygd og slekt i Kiruna, inspirert av en forelskelse i den unge reindriftssamen Henrik.

Forfatteren (født 1971) er journalist og debuterte i 2007 med denne boken, som vant en skrivekonkurranse om «att vara ung same i dag». På dyktig vis lar Laestadius sine personer representere ulike holdninger i spennet mellom samiske tradisjoner og storsamfunnet. Hun synliggjør tema og dilemma i relasjonene mellom venner, familie og kjærester – og spinner det rundt kjente scener fra tidlige tenår.

Den fjerde boken om Agnes og Henrik, «Hitta hem» utkom i 2012. Bøkene er ennå ikke oversatt til norsk.  Mens vi venter på dét, blir et teaterstykke satt opp på Giron sámi teáhter i Kiruna med en Romeo og Julie-vinkling, og en kinofilm basert på de to første bøkene er underveis.

I norsk offentlighet er det for tiden andre typer tokulturell identitet som diskuteres mest, men bøkene om Agnes har god overføringsverdi til andre former for krysspress. Og dessuten er det sant å si lenge siden vi leste om samisk ungdom i samtiden. Bøkene anbefales.

Aftenposten, 13.3.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: