barnasforfatterleksikon

Aschehougprisen 2011 til Bjørn Sortland

In Barneromaner, Bildebøker, Ungdomsromaner on 26.08.11 at 06:19

Jury for Aschehougprisen er Seksjonsstyret for litteratur i Norsk Kritikerlag, hvor jeg har gleden av å være et av fire medlemmer. I år var det min oppgave å holde den korte pristalen under forlagets hagefest 25.8.:

Verden (og ungdomstiden!) er full av alfahanner og wannabe-alfahanner. Gutter som er bedre enn deg i gym, kjappere i replikken, tøffere i trynet og flinkere til å innbille jentene at de er guds gave til dem.

Heldigvis er verden (og ungdomsbøkene!) også full av nølere, tenkere, tvilere og troende. Vi tror at det er disse saktmodige som på sikt skal arve jorden; og vi tror at de i mellomtiden gjør den til et bedre, mer menneskelig sted å være. Aschehougprisen 2011 går til en av dem.

Årets vinner av Aschehougprisen er muligens den første i rekken av vinnere som er opphavsmann til et brettspill. At vedkommende også har skrevet en serie bøker om fotball er litt mer vanlig. At han (ja!) også har skrevet en krimserie er bortimot hverdagslig. I tillegg har han skrevet en lang rekke fine ungdomsbøker om livet, døden, fødsler, tvil, tro, håp og kjærlighet. Og ikke minst har han skrevet om kunst.

Han har skrevet om åtteåringer som er forelsket for første gang. Roadmovie-aktige bøker fra USA og Vestlandet. Om en manns uro for å bli far. Om en tenåringsgraviditet. Han har sitert Bruce Springsteen, Bibelen, Marc Chagall og Duchamps pissoar. Han har samarbeidet med illustratører som Lars Elling, Hilde Kramer, Fam Ekman og Øyvind Torseter.

Møte med billedkunst har blitt et karaktertrekk ved dette forfatterskapet.  Hans hovedpersoner anvender nesten systematisk kunsten for å tolke sine egne liv: Pubertet, løsrivelse, møte med døden, redselen for å miste synet, melankoli ved foreldrenes skilsmisser. På den måten har forfatterskapet både blitt en inngang til fin billedkunst, og en anerkjennelse av kunstens betydning for livet.

Aschehougprisen 2011 går til en av våre fineste og mest allsidige barne- og ungdomsbokforfattere: Bjørn Sortland.

Se også

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: