barnasforfatterleksikon

Sannhet eller konsekvens

In Ungdomsromaner on 03.10.11 at 06:33

Johanna Thydell
Hallo, elsk meg da
Oversatt av Ingelin Røssland
Cappelen Damm

Fra 13 år

Vrangsiden av en love story

 

Du har lest mange bøker hvor hovedpersonen drømmer om å vinne den rette. Her er en bok om å slå opp med den nesten helt rette.

Det starter konvensjonelt: Nora strever med å finne seg selv; de to venninnene er henholdsvis pen og bevisst, og skoleklassen er full av «typer» som hun definerer seg negativt i forhold til. Som vanlig i ungdomslitteraturen underdriver jeg-personen sine egne kvaliteter, og sliter med selvbildet. Nora har stort behov for bekreftelse, og selvbildeprosjektet har i tillegg til sammenligningene også en romantisk agenda: den tre år eldre Stoffe.

Etter hvert utvikles det to tema i historien, med et fellesmotiv: å være tro mot seg selv. Lisa forsømmer kjæresten Jack, men hvilken skyld har Nora i at han slo opp? Ga hun ham for mye og feil oppmerksomhet? Og er hun helt ærlig mot leseren? Og problem nr 2: hva skal Nora gjøre med en kjæreste som er god som gull, når hun likevel føler at det blir feil?

Bokens kvalitet ligger dels i Noras og leserens lærdom om hvor lykken finnes og ikke finnes. I tillegg er det en velskrevet bok hvor vi får sympati for Nora og i korte desperasjonskomiske kapitler følger hennes forvirring, selvironi og økende erkjennelse.

Aftenposten, 7. august 2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: