barnasforfatterleksikon

Bukkene Bruse lar seg gjenbruke i suksessformel

In Bildebøker on 07.08.17 at 08:30

Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund
Bukkene Bruse begynner på skolen
Cappelen Damm

Fra 3 år

Trollet har nå blitt rektor

Med denne tredje boken om Bukkene Bruse viser Rørvik og Moursund igjen talentfull frekkhet.

 

Suksess

Da Bukkene Bruse på Badeland utkom i 2009 ble den raskt en suksess. Kjente eventyrfigurer ble kombinert med moderne hverdag på en måte som både vitnet om god dramatisk nerve og uredd tegnekunst.

Resten er historie, som det heter. Bukkene er på turne med Riksteateret som dukketeater. De er også oversatt til 7 språk. Nå sist til tysk, hvor Die Zeit kalte den «Genial durchgeknallt» (genial galskap).

 

Første skoledag

«Det var en gang» tre bukker som måtte begynne på skolen. Vi følger dem på skolebussen, i skolegården, i ryktene om strenge og snille lærere og grusom rektor. Når dyrenaturen tar overhånd og de tisser i blomsterbedet, blir de sendt til rektor. Som selvsagt er det store fæle trollet.

Boken følger den samme enkle, effektive formelen som Rørviks to tidligere bøker om Bukkene Bruse: anakronistisk plassering av kjente eventyrhelter i moderne virkelighet – komisk underliggjøring av hverdagserfaringer – slem motstander dukker opp på en måte som er både forventet og overraskende – dramatisk konfrontasjon – seieren feires.

Nå som bøkene foreligger virker det overraskende naturlig at bukkene har fått et nytt liv i en ny form. En revitalisering slik vi har sett med Shrek og andre eventyrmutasjoner. Men magien i litteraturen ligger fremdeles i å gjøre det, og gi det liv!  All ære til Rørvik og Moursund for dette!

 

Purriot blir opera

Forfatteren Bjørn F. Rørvik (53) debuterte i 1996 med den første av tolv bildebøker om Reven og griseungen, en duo med absurd-komiske opplevelser og misforståelser. Her samarbeider han med illustratøren Per Dybvig.

Sammen med illustratør Ragnar Aalbu har han laget fire bøker om privatdetektiven Purriot – som er en blanding av en purreløk og en kjent belgisk detektiv. Dette kriminalkomedie-universet kan du også møte i en nyskrevet forestilling på Den Norske Opera neste vår, med Gisle Kverndokk som komponist og komponisten «Gisle Jordskokk» som en av figurene på scenen.

 

Barneaktig estetikk

Gry Moursund (47) har laget bildebøker sammen med flere forfattere, i tillegg til egne tekster. Hennes Tre biler og en død katt (2016) er en storartet hyllest til 1970-tallets fargepalett. Hun er en av de tydeligste representantene for en tegnestil som vi ser stadig oftere, og som enklest kan kalle barneaktig estetikk. Stilen er todimensjonal, asymmetrisk, anti-«pen» og naiv, men fremdeles kompetent anvendt. Det ser vi også på hvordan hun vrir og tøyer sideformatet.

Moursund er ikke alene om denne stilen. Barnebokillustratører som Svein Nyhus, Anna Fiske og maleren Bjarne Melgaard uttrykker seg også på en måte som kan minne om art brut-retningen («rå kunst») tidlig på 1900-tallet. En rå/naiv stil med ansatser til å redefinere høyt og lavt i kunsten.

Miksen fra Rørvik og Moursund bekrefter igjen at norsk barnelitteratur på sitt beste er mye mer enn koselig. Den er sjangerbevisst, frekk og overraskende. Det er nok det som er den nye kosen.

Aftenposten, 15. mai 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: