barnasforfatterleksikon

Havet, døden og kjærligheten

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 01.03.16 at 17:58

Jacob Wegelius
Mördarens öga
Bonnier Carlsen

Fra 8 til 80 år

En lesefest, og en velfortjent vinner av Nordisk råds barnebokpris

 

Dette er en bok det det er lett å elske. En bok jeg hele tiden får lyst til å lese små utdrag høyt fra, en bok jeg gjerne snakker om etter å ha lest den, og gleder meg til jeg finner noen å lese den høyt for.

Det kan ta litt tid å venne seg til det, men hovedpersonen i denne boken er hungorillaen Sally Olsen. Hun kan ikke snakke, men hun kan lese, skrive, reparere motorer og alt mekanisk. Og hun kan spille sjakk! Til slutt er det faktisk det som redder henne.

Historien begynner i Portugal og fører oss sjøveien til India og tilbake. Det foregår i den portugisiske republikkens tid, mellom 1910 og 1926. Det er også dampskipenes tid og flyvningens barndom, og miljøet føles kjent fra Indiana Jones-filmene, Tintin og Evert Taubes viser.

For å redde sin finske skipskamerat Henry Koskela fra justismord må Sally reise fra Lisboa til India for å oppspore det levende mordofferet. Underveis møter hun en overflod av underlige, sjelfulle, eksentriske typer: en instrumentmaker, en fortryllende fadosangerinne, en grådig britisk industriherre, en svikefull skipskamerat, en bortskjemt maharaja og et indisk hoff fullt av intriger. Og mange andre.

Historien fyller 600 sider, og beveger seg tålmodig framover, med sans for de gode episodene underveis. Dette er en av mange romaner som henter med inspirasjon fra tv-seriens fortellerform og –tempo enn fra den mer lineære spillefilmen. De mange bipersonene og de gode oneliner-aktige karakteristikkene hever fortellingen.

Dette er Wegelius’ andre bok om Sally. I den kortere, gjennomillustrerte Legenden om Sally Jones (2008) fikk vi vite om hennes tilkomst, oppvekst og omflakkende ungdomstid. Der knyttet hun vennskapet med Koskela. Den første boken kunne minne om en pikaresk røverroman, med alle sine inntrykk og opplevelser. Denne gangen er tempoet lavere, det er et større preg av alvor over Sallys reise. Rammen rundt reisen er en politisk kriminalhistorie med planer om statskupp. Sallys reise ligner likevel mer på en dannelsesreise enn på en detektivhistorie.

Sally er klok. Alt hun opplever faller innenfor kategorier av lojalitet eller illojalitet, vennlighet eller egoisme, grådighet, anstendighet og en sjelden gang uventet generøsitet. Sally ser, tenker og lærer. Og finner sin vei med en stillferdig stahet. Kan hende er det nettopp alle disse observasjonene av menneskenaturens mange ulike utslag som er historiens kjerne.

Dette er en allaldersbok av beste merke; boken er barnevennlig uten å være barnslig. Voksne lesere vil oppfatte den som en stor fabel på linje med Den lille prinsen og Historien om Pi. Barn og ungdom kan lett følge hovedpersonens kamp for lykke og rettferdighet.

For oss som husker og elsker den første av bøkene om Sally Jones var det lett å ha Jacob Wegelius som favoritt da Nordisk råds barnebokpris ble delt ut for tredje gang denne uken. De detaljrike tegningene med sine periodeimitasjoner hever boken.

Boken er både uventet eksotisk og sjangertro gjenkjennelig. Den er på samme tid dypt alvorlig og lekent preget av å være et diktet eventyr. Dette er en historie full av paradoks, og midt i disse paradoksene møter vi skrivekunsten.

Aftenposten, 1.11.2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: