barnasforfatterleksikon

Neda Alaeis bok er velskrevet om sorg og sammenbrudd

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 03.01.21 at 12:39

Neda Alaei
Dette er ikke oss
Gyldendal

Fra 11 år

Prisnominert debutant følger Sanna (14) gjennom en vanskelig høst

Alvoret i Sannas situasjon går bare gradvis opp for meg som leser. Men hele veien kjenner vi på den grunnleggende ensomheten hos fjortenåringen som ikke har noen igjen å betro seg til.

Neda Alaei (29) fra Moss og Oslo er utdannet barnevernspedagog og har gått på Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning. Denne debutboken har preg av å balansere denne doble bakgrunnen hennes. For to uker siden ble det kjent at boken er en av fem nominerte til U-prisen, hvor ungdomsskoleelever utgjør juryen.

Mor er død

Ved skolestart i august har Sanna to problemer som hver for seg er ille nok. Sannas mamma døde i november, og faren har ennå ikke reist seg igjen fra sorgen. Sanna har blitt den som holder den lille familien sammen. På utefronten har hun nettopp mistet sin beste – og tilsynelatende eneste – venn Mie, etter at Mitra, den nye jenta i klassen la beslag på henne.

Inne i dette kaoset møter vi en jeg-forteller som veksler mellom å kommunisere frustrasjon, bitterhet og tilsynelatende mestring. Beskrivelsene føles presise og troverdige. Både faren og Sanna bruker sangtekster fra bandet Kent for å snakke om det som de ikke finner ord for. 

Ensomhet

Sanna er ensom hjemme med en fjern far, og ensom uten bestevenninna som føles å være en mil unna, selv om det bare er to pulter mellom dem. Så introduserer boken en ny gutt i klassen. Yousef er så kjekk at Mitra okkuperer ham; og hun oppfører seg truende mot alle andre jenter som snakker med ham. Samtidig har Sanna og Yousef blitt hemmelige venner gjennom en felles interesse for fotografering.

Historien drives framover av farens forverrede situasjon og rivaliseringen om Yousef. Boken legger seg nær de vanlige ungdomsbokfremstillingene av svært destruktive relasjoner mellom «venninner».

For meg ser ensomheten ut til å være Sannas største problem. Ønsket om en venn ligger langt fremme i tankene hennes. Leseren føler med henne i alle scenene som kunne har endt med at hun betrodde seg til noen.

Kan vinne

Boken utmerker seg både språklig og med god miljøskildring. Intrigen og rollebesetningen har synlige spor av å være konstruert for å få fram forfatterens poenger, men fungerer likevel tilfredsstillende.

Jeg blir ikke overrasket hvis Alaei vinner U-prisen for denne boken under Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai. Dette er den type bøker som ofte vinner i den kåringen; vesentlige spørsmål om medmenneskelighet, poengtert beskrevet. I mellomtiden skal Kulturdepartementets barnebokpriser deles ut i mars, og hun er en god kandidat til debutantprisen der også.

Aftenposten, 22. februar 2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: