barnasforfatterleksikon

Mørkt men også vagt om Hunger Games-diktatorens sammenbrudd

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 03.01.21 at 13:38

Suzanne Collins
En ballade om sangfugler og slanger
Dødslekene ; bok 4
Gyldendal

Fra 13 år

Vordende tyrann må velge mellom sosial klatring og kjærligheten

Ti år etter at hun avsluttet suksesstrilogien Dødslekene (Hunger games) vender Suzanne Collins tilbake til sitt militærdiktatur Panem 64 år tidligere enn den historien vi kjenner fra før.

Det er ti år siden borgerkrigen som sementerte Capitols undertrykkende makt over de 12 distriktene og skapte det årlige mordshowet Dødslekene. I Dødslekene kjemper utvalgte ungdommer fra distriktene mot hverandre til bare en er i live.

Fattigfornem

I trilogien møtte vi Coriolanus Snow som den gamle diktatoren, spilt av Donald Sutherland i filmene. I denne boken er han en ung mann i sine formative år. Han er en fattigfornem aristokrat, og hans største bekymring veksler mellom å være matmangel og tapt anseelse. Mest det siste.

Han forelsker seg i jenta han skal være mentor for. Lucy Gray Baird er en hjemløs rebell, visesanger og underdog som har trekk fra generasjoner av opprørssangere, landstrykere og frie fugler.

Dødelig gameshow

Slik vi kjenner Dødslekene fra de tidligere bøkene, er det makaber blanding av dødelig gameshow og politisk undertrykking. Det har vært tvetydighet og ubalanse gjennom hele bokserien mellom actiondrama og samfunnskritikk. Kan hende er denne oppfølgeren et forsøk fra forfatteren på å justere ubalansen, og vise oss hvordan et ondt system skader alle som er involvert.

Selv om det står liv på spill nede på arenaen, er Coriolanus og hans venner bare opptatt av mordspillet i den grad det kan brukes til å tjene deres egen karriere. Når en av vennene dør, er Coriolanus’ første tanke at han må opptre slik at han gjør et godt inntrykk. Han veksler mellom å være en målbevisst klatrer og en naiv ungdom som blir skremt over brutaliteten i maktspillet.

Å gå over lik

Lenge kan boken leses som en studie i hovedpersonens strategier for å lykkes, klatre og vinne. Først fremstår han bare som en som ønsker å overleve i vanskelige tider, og både mål og metoder virker fornuftige. Gradvis vokser inntrykket av at han er villig til det meste for å lykkes.

Tidlig forstår vi at dette vil ligne Darth Vaders fall i Episode III av Star Wars: idealisten som mister illusjonene og utvikler seg til en tyrann. Selv om vi vet at den unge gutten skal bli en fryktet diktator, ønsker vi i det lengste at de gode sidene skal få overtaket. I samarbeidet med Lucy viser han empati og sunn skepsis. Men kan dette vare, eller er det bare en kortvarig blaff av radikale ungdomstanker?

Mørk tragedie

Mens jeg leser meg fram mot hovedpersonens fall, ser jeg for meg ulike mulige scener som forfatteren også må ha vurdert for å sannsynliggjøre fallet. Den løsningen som omsider dukker opp på de siste 30 sidene av bokens i alt 600 sider, er ikke spesielt imponerende. Den tar vare på noen viktige hensyn, men virker samtidig flat.

Så er det slik at boken forandrer seg ved en ny gjennomlesning. Da ser jeg de destruktivere trekkene hos hovedpersonen tidligere. Med det blir den også en mørkere bok, en tragedie hvor hovedpersonen kan måle seg med sin navnebror i Shakespeares mørkeste tragedie Coriolanus.

Dette er bokens store spørsmål: hvor var det det butta? Collins har gjort et hederlig forsøk på å utdype sitt univers. Diktatorens egen syndefall er et spennende emne, som hadde fortjent en strammere tekst. 

Et satirisk speil

Den dypeste satiren her går nok dessverre over hodet på mange. Kampen for det rette omdømmet har hele tiden vært en rød tråd i serien. For å vinne må man kombinere styrke, list, medietekke og sosiale koder.

Som lesere lar vi oss fange og lever oss inn i dette spillet av sosial posering. Og der finnes Collins’ dypeste satire over vårt samfunn. Ikke bare morer vi oss til døde. Vi passer nøye på at vi virker mest mulig fotogene mens det skjer.

Aftenposten, 30. mai 2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: