barnasforfatterleksikon

Som Saltkråkan, på alvor

In 2005-anmeldelser, Barneromaner on 30.07.20 at 09:54

Ulf Stark
MIN VENN PERCY, BUFFALO BILL OG JEG
Oversatt av Kjersti Scheen
Gyldendal

Skjærgårdssommer, kjærlighetssorg og livets vakre merkverdigheter fra Sveriges store barnebokforfatter

Det er noe med Malin. Min generasjon gutter vokste opp med Malins ljuva blå ögon og en trygg tro på at ferie i den svenske skjærgården er selve lykken.

Ulf Stark har foredlet barndomsminner til bok, slik han har lyktes med mange ganger før. Percy er kjent fra to tidligere bøker, og Ulfs sommerøy så vi i billedboka ”Da mamma var indianer”, som Kulturadressa rangerte blant 2004’s beste barnebøker.

Ulfs somre er like: gjeddefiske, hopping i høyet, kaniner, smugkikke på lørdagsdans, lære å svømme, bygge hytte. Men denne sommeren kommer Percy. Han er en urokråke, men også en igangsetter, en som alltid lander på føttene  – og til og med hestehvisker.

Percy hjelper Ulf til å fortelle Pia at han er forelsket; og til å glemme henne når det ikke var gjensidig. Percy forvandler grinebiteren Farfar til en hyggelig gubbe som våger å vise følelser. Og når Percy husker å puste, så lærer han å svømme også.

En god barnebok preges av at det er umulig å oppsummere den i få ord. Det gjelder også denne boka. Den er en rik opplevelse som veksler mellom små smil, gjenkjennelser, fine sommerstemninger, original utvikling og noen gripende glimt fra de voksnes liv seg i mellom.

Kjersti Scheens oversettelse er fin, men vi som har kjøpt ”Fantomen” i Østersund vet at ”Den vandrande vålnaden” er Ånden som går. Mange har pekt på at bokomslag er tafatte sammenlignet med filmplakater. Dette omslaget er et godt eksempel på en bok som kunne vært presentert mer fristende for en ung leser. Innholdet er bedre enn omslaget!

Adresseavisen, 7.3.2005

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: