barnasforfatterleksikon

Kjærlighet og smerte

In 2005-anmeldelser, Barneromaner, Ungdomsromaner on 30.07.20 at 09:46

Karin Kinge Lindboe
Stella
Aschehoug

Stella er Lindboes tiende bok på 13 år. Som flere av hennes bøker foregår den på Holmlia, sørøst i Oslo, i nåtid. Den er nominert til Kritikerprisen, sammen med Arnfinn Koleruds erindringsroman ’Den som ikkje har gøymd seg no’ og Per Olav Kaldestads dikt ’Når morgonfrosken syng’.

Det er et kammerspill med få roller. Benedicte (Benny) bor sammen med morfar, de anskaffer en hund i løpet av handlingen. Mormor døde da Bennys mor ble født. Moren er i India for å finne seg sjøl. Det er Stella og hennes foreldre, og guttene Klaus og Janne i  klassen.

Alt fra åpningssetningene virker Bennys og Stellas vennskap inderlig tett, men Benny – som forteller i jegform – virker mer avhengig av Stella enn omvendt. Kanskje hovedmotivet er at Stella av natur og gjennom sykdommen utvikler en sterk trygghet og integritet, med mot til å møte andre mennesker. Og at vi følger Bennys utvikling mot den samme tryggheten, parallelt med et sykdomsforløp som fører til Stellas død i en sykehusseng juleaften. Stella ble kjæreste med Janne, og Benny må gjennom en prosess for hun forstår at hun og Janne kan ”dele” Stella. Det finnes også andre løsrivelses- og tilknytningstema i fortellingen.

Boka er lett å lese,  skrevet i presens, med mye dialog og tydelige tema. Den vil være velegnet for leseglade og for lesesvake. Den vil også gjøre sterkt inntrykk ved høytlesning, særlig det gripende avsløringskapittelet.

Likevel er ikke dette en roman om kreft eller død. Det er en sterk og misunnelsesverdig historie om et vennskap så inderlig at alt i livet og døden farges av det.

Adresseavisen, 28.2.2005

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: