barnasforfatterleksikon

Kunstdetektivene – Mysterier verden rundt

In 2005-anmeldelser, Barneromaner on 14.06.20 at 21:36

Bjørn Sortland
Sydney-mysteriet
Kunstdetektivene, bok 5
illustrert av Trond Bredesen
Aschehoug

Tett dramatikk mens norsk familie opplever kultur og natur

Familien Bergvik består av reisehåndbokforfatter-far, kunsthistorie-mor, storesøster Sissel, jegforteller David, lillebror Thor og eksentrisk onkel William. I fem bøker har forfatteren ført dem til fem verdensdeler, til kunstskatter, reiseopplevelser og dramatiske møter med erkefienden; ”psykoskurken” og ekspolitimannen Stig Svartvik.

Her er det action for alle pengene. Med en gang familien har kommet til Sydney, havner de inne i en labyrint fylt med giftige dyr og dødelige farer. Boka har korte kapitler, fra 2 til 6 sider, det er fargetegninger som på en dyktig måte gjør det lettere å lese og forstå handlingen.

Forfatteren debuterte i 1992, og har hittil skrevet 24 bøker: prisbelønnet voksenroman, prisbelønte kunsthistorie-fortellinger for barn og ungdom,  melankolsk humor,  og 2 barnedetektivserier inspinert av forfatterens egen fascinasjon for 5-serien.

Bøkene om kunstdetektivene har like usannsynlig handling som Hardyguttene eller Die Hard. Likevel er det lett å se at det er dyktig gjort. Bøkene er godt håndverk, med gode dialoger og en troverdig jeg-forteller-stemme, og forfatteren er bevisst forholdet mellom det sannsynlige og det dramatiske nivået i handlingen.

Aksel Hennie har lest inn alle fem bøkene i serien for Lydbokforlaget. Jeg synes det er et sunnhetstegn og en kvalitetsgaranti at flere av våre fremste skuespillere leser lydbøker.

Spenningslesere fra 8 år og oppover kan få en herlig søvnløs natt med disse bøkene, og trolig beklage at det ikke finnes flere bøker i serien.

Adresseavisen, 28.2.2005. Og lest i ettertid er denne anmeldelsen rørende naiv. Duverden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: