barnasforfatterleksikon

Vandrer med drømmer

In 2005-anmeldelser, Barneromaner, Høytlesningsbøker on 12.06.20 at 08:41

Annine Qvale
Formel og Pi i vannliljeviken
Gyldendal

Fin, langsom og inspirert av klassiske barnebokpastoraler.

Pi er en livskunstner og vandrer. Han kan minne om Mummitrollets venn Snusmurikken, og han får meg til å nynne på Fristorps vise «Jag är en vandrare» og Skjæraasens «Vandringsvise». Han er lavere enn en sopp, går på to, har klær, og et ansikt som minner om både en mus og en beaglehund.

En pastorale er en skildring av landlig idyll. I engelsk barnelitteratur finnes mange pastoraler med påkledde dyr: Beatrix Potters billedbøker, «Det suser i sivet» og Jill Barklems nydelige «Tornekrattet»-serie. Alt dette er bøker som også verdsettes i Norge. Billedkunstneren Annine Qvale arbeider i denne tradisjonen, både med denne og med sine to tidligere bøker.

Mens de to første bøkene virket inspirert av Barklem, ser jeg her sitater fra både Mummidalen og Kittelsens «Har dyrene sjel». Qvale håndterer denne arven utmerket. I debuten «Kastanjefolket» var interiørene flotte, mens ansikter og utendørsmotiv virket uferdige. Nå har hun kommet flere steg videre i landskapsbildene, og ansiktene har mer karakter.

Handlingen kretser rundt vandringslyst, tilhørighet, vennskap og å slå seg til ro. Qvale kunne ha arbeidet mer med å utvikle handlingen og personlighetene. Men det er ikke handlingen som er viktigst her, det er livsfølelsen og stemningen. Og jeg er betatt av stemningen.

Bøkene er ikke for lesere som ønsker fart og spenning. De er små perler innenfor «kunsten å leve sakte». For lesere fra 5 år.

Adresseavisen, 31.1.2005

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: