barnasforfatterleksikon

(U)beskrivelig tragisk

In 2005-anmeldelser, Fantasylitteratur, Høytlesningsbøker on 12.06.20 at 08:36

Lemony Snicket
Tragedie på tivoli
(Den onde greven, bok 9)

Finurlig fortellerstemme i kidnappingsdrama med fortjent popularitet

«Kjære leser. Hvis du vil deg selv vel, så legg vekk denne boken.» Slik åpner alle bøkene i serien som opprinnelig heter «A series of unfortunate events». Slik slår forfatteren an en komisk tone for den svartsynte, mistrøstige og uvillige fortelleren.

Serien har gått forbi Harry Potter på amerikanske salgslister, og omfatter hittil 11 bind, hvorav ti er oversatt. En film basert på de tre første bøkene har norgespremiere 4. februar, med Jim Carrey (bildet) i skurkerollen.

Heltene er foreldreløse søsken på 14, 12 og 2 med uvanlige evner: Violet er et teknisk geni, Klaus er belest og har en utrolig hukommelse. Sunny 2 kan bite hva som helst, og er usedvanlig skarpsindig. Foreldrene døde i en brann. Onde Grev Olaf forsøker med stadig nye forkledninger å bli barnas verge, slik at han kan ta livet av dem – og deretter arve dem. Mønsteret i bøkene er likt: Barna plasseres hos en verge, det viser seg at Grev Olaf på forhånd har infiltert deres nye hjem. Barna advarer, men ingen forstår problemet. Livsfare bygger seg opp, men avverges i siste liten.

Det er mange dramatiske situasjoner og onde skurker. Men det er mye å glede seg over i skildringen av de tre tapre heltenes snarrådighet, samhold og utholdenhet. De originale prøvelsene som barna utsettes for er også høyst lesverdige. Det beste er likevel fortellerstemmen. Han er ustanselig til stede med tørrvittig intrikate definisjoner og sammenligninger, og sitt eget ubehag ved barnas tragiske skjebne. Underveis i bokserien avdukes også mer av omstendighetene i fortiden, og vi forstår at Greven var ildspåsetteren, og at fortelleren også har del i historien, kanskje han endog er barnas morbror. Teknikken hvor fortiden bitvis rulles opp i løpet av handlingen, er klassisk Ibsensk, så Snicket har fine forbilder.

De to siste bindene bryter mønsteret fra de åtte første, tråder samles, og vi aner at det endelige oppgjøret nærmer seg. Boka vil gi elskere av serien nye gleder og forventninger, men dette er en serie hvor man bør begynne fra starten. Passer fra åtte-ni år og oppover, for alle med sans for skumle drama og snodig humor.

Adresseavisen, 24.1.2005

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: