barnasforfatterleksikon

Mobiltelefon fra graven

In 2005-anmeldelser on 12.06.20 at 08:24

Peder Skau
VANDREHISTORIER
illustert av Ronja Berge
Damm

makabre sjangerøvelser fra norsk debutant – stort sett vellykket

Dette er en samling med 19 historier, varierende fra 3 til 9 siders lengde. Noen med en gjenganger, andre med en gal morder eller et et mindre definerbart horror-motiv. De minner om slike ”moderne folkeeventyr” eller ”urban stories” som fortelles i mørket på overnattingsfester og leirskoleturer. Derfor handler også mange av disse historiene, genretypisk nok, om ungdommer alene hjemme, eller i ukjent terreng ute i naturen. Her finnes ellers dolker, levende begravde og ballkjoler som dreper.

Forfatteren er født i 1975, debutant fra Oslo og studerer filosofi. Han føyer seg fint inn i Damms rosverdige utprøving av ungdomsbøker i skrekkfilmsjangre, sist med Aurstads grøsser ”Trettenkloa”.

Dette er vanskelig å vurdere som godt eller dårlig, annet enn hvorvidt det gir den ønskede grøssereffekten hos leseren – og her må jeg medgi at jeg ikke tilhører målgruppa. Jeg kan likevel peke på noen stilbrudd som gjør at boka mangler litt på å være helt vellykket. Én enkelt novelle har en hovedperson på over 50 år, mens alle de andre handler om 12-20-åringer. I de to tekstene hvor morderen stoppes i siste liten, besvimer hovedpersonene i det dramatiske øyeblikket. Det må tillates, ettersom action ikke er målet med tekstene, men oppbyggingen fram til øyeblikket kunne vært bedre. Når man har lest hele samlingen i et jafs, kan man lett føle at minst ett bloddryppende lik ligger farlig nær parodien, men hos den rette leseren kan dette trolig oppleves helt stilriktig.

Adresseavisen, 10.1.2005

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: