barnasforfatterleksikon

Storartet magisk realisme og øko-thriller

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 10.02.20 at 21:02

Tyra T. Tronstad
Flaggermusmusikk
Aschehoug

Fra 12 år

Underlig, vakkert, velskrevet, kanskje årets beste bok

I denne boken blandes løvetannbarn, magisk realisme, naturforskning og en kriminalintrige genialt og sømløst.

Det er Tyra T. Tronstads (47) femte barne- eller ungdomsroman, og hovedpersonen føles litt eldre denne gang. Mye er ulikt hennes tidligere bøker, men enda mer er likt. Den telepatiske samfølelsen med dyr var også et tema i Hundetanker (2012). De sterke nye inntrykkene som fillerister jeg-personen og gir henne en større forståelse av livet, er et gjennomgangstema hos Tronstad, tydeligst sett i Hvis det er flere som juger nå (2011).

 

Flaggermus

Det begynner med en liten familie. Ellen er ca 16, og lillebroren er 5. Mor er monomant oppslukt av hobbyen som er å drive et feltsykehus for skadde flaggermus. De har bare hverandre, og dyrene. Ting er slett ikke greit, de har dårlig økonomi og det hender at mor forsvinner i ukevis. Men Ellen klarer å ta vare på seg selv og broren, så vidt der er.

Den første store forandringen er at Ellen innser hvor dypt mors tilknytning til dyrene går. Og hvor tett det går an å leve sammen med flaggermus og andre dyr på dyrenes premisser. Særlig er det den oppdiktede arten barokkflaggermus som er familiens totemdyr. Så introduserer Tronstad flere nye perspektiv og aktører, og historien utvider og utvikler seg gang på gang.

 

Sjangersprang

Først ble jeg skuffet over de nye perspektivene, men etter hvert så jeg at bokens rikdom nettopp er at den tåler disse sjangersprangene. Den innledende kombinasjonen av magisk realisme og naturutforskning lar seg forholdsvis ubesværet lede over i en thriller-historie. Her dukker det stadig opp nye aktører, og det tar tid å finne ut hvem man kan stole på. En viktig alliert blir Alexandra; hun har store hjorter i sin families liv, slik Ellen lever med flaggermus.

 

Naturens lover

Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle mer fra handlingen, men for denne bokens del er det en glede for leseren å la sammenhengene folde seg ut mens du leser. Det minner meg om Gert Nygårdshaugs Mengele Zoo. Det er ikke den ytre handlingen som ligner, men begge bøkene drives framover av en spenningshistorie, samtidig med at innlevelsen i økosystemet og naturens egne lover er så sterkt og konsekvent.

Dette er ikke bare Tyra Tronstads beste bok til nå; det er også en av årets aller beste norske barne- og ungdomsbøker. Hun har gitt oss et sterkt bilde av en ungdom som må forandre seg og tenke nytt for å overleve.

 

En vakker verden

Men aller sterkest er boken der den fjerner veggene mellom dyrenes liv og menneskenes liv, og gir oss en vakker gripende verden med egne naturlover og regler for hva som er normalt. Jeg har både lyst til å si at dette er fint akkurat som det er, og til å ønske meg flere bøker om Ellen og Alexandra.

Aftenposten, 22. desember 2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: