barnasforfatterleksikon

Stilrent og kort om å være en god storebror

In Barneromaner, Høytlesningsbøker, Lettlestbøker on 04.02.20 at 21:10

Maria Parr
Storebror
Illustrert av Åshild Irgens
Samlaget

Fra 6 år

Parr er både god og ulik seg selv

Siden debuten med Vaffelhjarte (2005) har Maria Parr blir prisbelønnet flere ganger og utropt til det nye store i norsk barnelitteratur. Hun må kalles en kresen forfatter, og har bare gitt ut to andre bøker: Tonje Glimmerdal (2009) og Keeperen og havet (2017). I tillegg har hun skrevet noen noveller, før hun nå bidrar til Samlagets lettlest-serie Leseland.

Storebror og lillebror
Det er en stilren og poengtert historie om jeg-personen som vil ha en storebror som han kan få hjelp fra og se opp til. Samtidig er han er sint på den klengete lillesøstera.

I løpet av de 30 korte sidene får vi møte de to kameratene Ole og Sivar og deres storebrødre. Én storebror er avvisende, mens den andre er kompis og imøtekommende. Sammen med andre inntrykk fra tydelig poengterte scener, leder dette fram til en moden erkjennelse hos jeg-personen: «Eg har ingen storebror, tenkjer eg. Eg er ein storebror.»

Renskårede bilder
Boken er gjennomillustrert som en bildebok. Åshild Irgens gjør en god jobb, og lar blikk og kroppsspråk fortelle om en observant hovedperson. Hun utelater bakgrunn i tegningene sine, og viser oss bare personene og de rekvisittene som leseren trenger for å tolke situasjonene.

 

Parrs stemme?

Lettlestbøkene varierer i omfang fra kortroman til novelle til enkelthendelse. Noen passer i lesestart-fasen, andre er for eldre barn med lesevansker. Denne boka er blant de korteste, nærmest som en utbrodert anekdote. Den kan leses både av seksåringer og elleveåringer med like stort utbytte.

Det er lite av det «typiske Parr» i denne boken. Hun er kjent for blomstrende språk med lekne, nyskapende kraftuttrykk, kombinert med en barokk overflod av dramatikk. Her har hun forsøkt en helt annerledes, renskåret tekst. Tema og miljø ligner hennes andre bøker, med samspillet mellom barn, og vekslingen mellom inne hos familien og ute med vennene.  Men dette er allmenne tema som mange skriver om.

De siste 30 årene har lettlest-seriene tatt en stadig større del av barnebokmarkedet. Mange norske forfattere bidrar: Bringsværd, Egeland, Ragde, Svingen, Stai, Lindell, Flatland. Som regel er det forlagene som inviterer forfatterne til å skrive slike små bøker innimellom. I dette tilfelle kan både Samlaget og Maria Parr være fornøyde med at Parr takket ja til invitasjonen, og fant fram til en ny stemme i sitt repertoar.

Aftenposten, 30.8.2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: