barnasforfatterleksikon

Pingle-komikk med påkrevd fornyelse

In Barneromaner, Høytlesningsbøker on 04.02.20 at 21:15

Jeff Kinney
Rowleys dagbok. En supergod bestevenn
Oversatt av Jan Chr Næss
Gyldendal

Gregs bestevenn forteller sin versjon.

En Pingles dagbok har vært en markedsdominerende og trendsettende internasjonal barneboksuksess siden den første boka kom på engelsk og norsk i 2007. Etter 13 bøker føltes det likevel som om serien gikk på tomgang, og det er en forfriskende fornyelse å se hendelsene fra bestevennen Rowleys synsvinkel.

Jeff Kinney skapte serien om den uheldige Greg Heffney som en online tegneserie. I tillegg til en bokserie ble det selvsagt også flere filmer. Fra begynnelsen representerte serien en original barnevennlig versjon av trivielle hverdagshendelser gjenfortalt med en standup-aktig syrlig twist som overdriver alt begredelig.

Tenk deg Seinfeld for 8-åringene. I tillegg byr serien på den type bad taste-humor som barn elsker og voksne misliker. Hva sier du om han gutten i klassen som kan lukte seg fram til hvem som eier hvilke sure gymsokker?

Serie på tomgang
Den desillusjonerte kombinasjonen av troskyldig naivitet og besserwisseraktig og verdensvant 11-12-åring er selvsagt ikke ny i barnelitteraturen, men har hatt gode vilkår i de ti siste årene. Serien har fått mange etterfølgere og kopier som Dustedagbøkene, Tom Gates og Verdens verste gjeng.

Over tid vil de fleste serier ha problemer med å holde nivået oppe, og den trettende boka som kom i høst føltes som en nedtur. I En pingles dagbok; 13: Nedsmelting handler det aller meste om hvordan alle Gregs planer faller i fisk.

Denne typen bearbeiding av nederlag er en sentral del av antihelt-humoren, slik vi tidligere også så det i Rampete Robin-serien av britiske Francesca Simon. Men denne gangen forfalt humoren til en surmuling hos hovedpersonen. En gjennomgangstone av «alle de andre er dumme, og det er meg det går ut over» blir ikke stor humor.

Fornyelse med nytt perspektiv
Da er det mer å hente i den nye boken, som kan beskrives som en spin-off-bok. Nå er det Gregs bestevenn Rowley som fører ordet.

Rowleys dagbok fanger opp det beste fra hovedserien og gir det en ekstra dybde. Fra denne synsvinkelen framstår Greg som mer selvopptatt og manipulerende, og vennskapet ser ut som en vedvarende søskenkrangel.

Komikken dveler ved pinlige episoder som går ut over begge, og minner oss om at antihelter er slike som vi noen ganger ler av, og noen ganger ler sammen med.

Bøkene er på sitt beste når de viser oss at barn er barn. Noen ganger er de kynisk veslevoksne og gjennomskuer motivene bak de voksnes befalinger og adferd. Allerede på neste side er hovedpersonene naive og misforstår på pinligste måte ting som alle jevnaldrende forstår.

Det er når vi finner denne vekslingen mellom det avslørende og det selvavslørende at Pingle-bøkene fremdeles er god komikk. Det er godt å se at Kinney har evnen til å fornye seg.

Aftenposten, 23.6.2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: