barnasforfatterleksikon

Enkel magi og tydelig moral hos svensk superhelt

In Barneromaner, Fantasylitteratur, Lettlestbøker on 04.02.20 at 20:40

Elias og Agnes Våhlund
Håndbok for superhelter. 4 bind
Kagge forlag

Fra 7 år

Lisa overvinner små og store problemer i suksess-tegneserie

De fire bøkene om Lisa er en enkel og effektiv kombinasjon av tydelige virkemidler og enda tydeligere moral. Liten litterær dybde, men stor gjennomslagskraft.

Lisa blir mobbet på skolen, men får hemmelig hjelp av sin grandtante som er bibliotekar: De finner Håndbok for superhelter på biblioteket, og Lisa leser og lærer. Etter hvert utvikler hun ferdigheter og kostyme og blir «Røde maske». Hun våger å konfrontere mobberne, og hun gjør den typen «samfunnstjeneste» som vi venter av superhelter.

Forfatteren Elias Våhlund (46) har sagt at bøkene har utgangspunkt i at deres datter ble mobbet, og at de vil gi mot til den som står utenfor. Hans kone Agnes Våhlund (34) har illustrert. Bakerst finnes en side med informasjon «hvis du blir mobbet og trenger noen å snakke med.»

Serien er blitt en suksess, og debutant-ekteparet har hittil solgt 350.000 bøker i Sverige.

Tegneseriepreg

Bøkene inngår i trenden med tegneserier som i format og bokutstyr ligner barneromaner. Selv om de mangler sjangertrekk som serieruter og snakkebobler, er dette klassisk tegneseriestil med 1-3 bilder pr side, mettet fargebruk, tydelig konturlinje, bevegelsesmarkering og en karikaturrealistisk tegnestil.

Vi befinner oss i en storby med småbypreg. Her er flere trekk fra typiske «tegneserieunivers»: sirkusforestillinger, en utstilling av verdifulle mynter på rådhuset, gisselsituasjoner, og maskerte skurker med hevnmotiv. Den maskerte 10-åringen blir oppfattet som en kompetent samarbeidspartner for politiet og som en relevant motstander av skurkene.

Normdannende
Superheltuniversene har de siste 30-40 årene vekslet mellom mørk realisme og stilisert naivisme. Fra en side sett er fortellingen om Lisa og vennene hennes en enkel idealisering. Alt lykkes på første forsøk eller i det minste på andre forsøk. Det er et vesentlig moment i historien om Lisas utvikling at alle ferdigheter må læres og utvikles.

Etter hvert forstår hun også at helterollen også krever mot, holdninger og samarbeid. Det viktigste grepet i bøkene, etisk sett, er at både hun og mobberne overvinner sine første impulser, at mobberne ber om unnskyldning, og at de lærer å samarbeide.

Forfatterens intensjoner med bokserien er overtydelige, og lett å være enige i. Fordi vi vet at slike bøker blir lest med stort alvor av barn i målgruppa. Og moralen er udiskutabel: en superhelt må både ha ferdigheter, personlig mot til å bruke dem og holdninger til å bære dem.

Aftenposten, 31.3.2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: