barnasforfatterleksikon

Vellaget, gåtebasert detektiv-underholdning for de minste

In Barneromaner, Bildebøker on 12.06.18 at 19:23

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes (ill.)
Detektivbyrå nr 2. Operasjon mumie
Gyldendal

Fra 6 år

Flink, rutinert og sjangertro

Operasjon mumie er den femtende boken i serien om detektivbyrå nr 2. Bøkene ligger regelmessig på bestselgerlistene og må nok kalles Norges mest populære barnebokserie akkurat nå.

Småbyen

Serien foregår i den lille kystbyen Elvestad (krim-kjennere vet at navnet ikke er tilfeldig) med 939 innbyggere, en typisk karikert småby. Vi har sett lignende småbyer i Lars Mæhles bøker om krimteam Siri og Max, og Martin Widmarks bøker om LasseMajas detektivbyrå. Byene er et lettlest og oversiktlig samfunn, og bysamfunnet består gjerne av én av hver: en baker, en lærer, en museumsdirektør, en lokalavisredaktør og en ordfører.

Barneperspektivet er godt gjennomført, og vi befinner oss i et univers hvor det er naturlig at museumsdirektøren diskuterer sikkerhetsspørsmål med barn på 10-11 år.

Gullmaske

Elvestad museum skal ha Egypt-utstilling, og får låne en verdifull gullmaske. Mens utstillingen bygges opp, dagen før åpningen, skjer det en rekke uhell. De to unge og rutinerte amatørdetektivene eliminerer etter hvert mange av de mulige mistenkte, og stiller godt forberedt når deres hovedmistenkte forsøker å stjele gullmasken midt på natten.

Gjette gåter

Trusler og farenivå er på et nivå som barn kan forholde seg til, med avsaget stige og malingsspann som veltes. Spenningen i bøkene er ikke knyttet til jakt eller konfrontasjoner, men til å tolke spor og gjette gåter. På samme måte som i sin andre barnebokserie, Clue, gjør Horst en god jobb med å organisere hendelsen slik at leserne kan løse mysteriene sammen med hovedpersonene.

Horst legger inn noen små smil til de voksne lesere – som museumsdirektøren Siri Meyer her, og i en tidligere bok arkeologen Diana Jones. Men han har ellers få hint til voksnes popkulturelle referanser; spesielt hvis bøkene sammenlignes med Bjørn Sortlands kunstdetektiv-serie, hvor Don Rosa og James Bond stadig nevnes.

Gjennomtenkt tegneseriestil

Sandnes fremstår igjen som en kompetent illustratør som står godt til oppgaven. Alle bildene er halvnære, og med ett unntak er alle bildene sett fra normalperspektiv – i barns høyde! Dette er fint gjennomtenkt. Stilen er tegneserieaktig, med tydelig konturstrek og rene fargeflater og med en figurforming mellom «realisme» og karikatur. Det ligger tett opp mot hovedfeltet av amerikansk animasjonsfilm, og kan minne om art director Don Griffith hos Disney.

Trygt format

Seriebøker krever håndverk, kreativitet og organiseringsevne. En gjentagelse av de faste og forutsigbare elementene er et grunntrekk ved underholdningslitteraturen, og suksessen ligger gjerne i symmetriske variasjoner innenfor et kjent mønster.

Et lite innslag av faktisk kunnskap om mumier og arkeologers virksomhet er med på å berike boken. Vi kan derfor trygt konkluderer med at Horst, Sandnes og detektivene Tiril og Oliver i Elvestad. leverer varene enda en gang: godt tilpasset spenning og lærdom i en form og et format som både barn og voksne kan være trygge på. Godt håndverk som vi gjerne kan anbefale.

Aftenposten, 8. oktober 2017

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: