barnasforfatterleksikon

Hjerte, smerte og livets vemodige ensomhet

In Kommentarer og overblikk on 12.06.18 at 19:35

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2017

Det gjennomgående temaet i årets nominerte barnebøker er at livet kan være vanskelig, og at ingen kommer gjennom det uten sår og skuffelser. Du er ikke trygg i familien heller.

Barnebokprisen er uforutsigbar, men det er godt mulig at norske Bjørn Ingvaldsen vinner. Men prisen kan også gå til en finsk bildebok, en dansk tegneserie eller en færøysk ungdomsroman. Årets outsider er Ulf Stark – som døde i vår.

Norsk tristesse

Ungdomsskolen av norske Anders N. Kvammen er en sterk tegneserieroman som utmerker seg på flere måter. Det første vi legger merke til er tristessen og naiviteten. Sammenlignet med annet barne- og ungdomslitteratur foregår påfallende mye av handlingen her innenfor familien. Replikkene er tilsynelatende banale.

Når vi venner oss til vekslingen mellom naiv familiekos og skolens grå mobbere, vokser fortellingen. Vi merker Kvammens isfjellteknikk; og ser hvor lite av dramaet som kommer til overflaten i dialogene. Noen følelser uttrykkes i store ordløse tablåer, andre ganger er det de små utsnittene som bærer fortellingen.

Alle de nominerte er utgitt i 2016 og mange var nominert til nasjonale priser i fjor. Kvammen vant Brageprisen med sin bok.

Tyven og bygdedyret

Bjørn Ingvaldsens Far din har det samme sterke og naive barneperspektivet som vi så i hans Lydighetsprøven i vår. Det begynner med forvirring når jeg-personens far blir arrestert og politiet beslaglegger gaver som viser seg å være tyvegods. Etter hvert går forvirringen over til forferdelse. Mor og sønn er også offer for fars tapping av kontoer, samtidig som bygdesamfunnet betrakter dem som medskyldige, og nekter dem jobb, respekt og adgang til butikken.

Det begynner som en individpsykologisk studie av hvordan det er å miste den man stoler på, og utvikler seg til en gruppepsykologisk studie i sosial utstøting som trappes opp fra dag til dag. Det er ubehagelig og brutalt, og er en type bok som lærerne vil sette pris på – for å sette problemer under debatt. Ingvaldsen kan godt være årets vinner, hvis ikke juryen synes at moralen er for tydelig.

Dyr som typer

Ulf Starks oppdiktede dyr i diktbildeboka Djur som ingen sett – utom vi representerer ulike mennesketyper og følelser. Her er blant andre den ensomme Eskalopen, de konforme Kakakerna, den omskiftelige Bipolaren og den selvgode Krakanen.

Stark døde i juni, 72 år gammel – og etterlot seg en rik arv av fine barnebøker hvor ingen ting er slik de først så ut. Juryen bør ikke bruke prisen som en minnepris over en kjær og nylig avdød veteran. Men Stark ville ha vært en suveren vinner, dersom han hadde vært i live.

Svensk søskenkjærlighet

Den andre svenske nominerte er Elin Bengtsson. Hennes ungdomsroman Ormbunkslandet («Bregne-krattet») er sterk og ubehagelig med sitt tabu-tema. Jegpersonen Margit har flyttet hjemmefra, og strever med å forsone seg med at kjærlighetsforholdet til broren Mika er avsluttet. Hun svinger fra arrogant stolthet over de det hadde, til selvutslettende reorientering av hele livet.

Ensomme danske barn

Dyr med pels – og uden av danske Hanne Kvist ligner på Ingvaldsens bok, med det konsekvente barneperspektivet på store hendelser i de voksnes verden. Freddy må lære seg å overleve i stadig nye stefamilier.

Den andre danske kandidaten, Stormhjerte/hjertestorm av Annette Herzog, er en fin sjangermiks hvor tegneserie, dikt, faktaruter og filosofiske betraktninger forteller både Storms og Violas versjoner av deres forelskelse.

Hon, sum róði eftir ælaboganum («Hun rodde etter regnbuen») av færøyske Rakel Helmsdal er en tradisjonell oppvekstroman med sterke kvaliteter.

Pedagogisk fantasy

Úlfur og Edda: Dýrgripurinn av islandske Kristín Ragna Gunnarsdóttir er dessverre alt for belærende. Stesøsknene Ulf og Edda leter etter en skatt, og kommer gjennom en portal til de norrøne gudenes verden. Den samiske Underlige hendelser ved villmarkssjøen av Kirste Paltto følger samme mal av oppdrag, fantasyelementer og kunnskapsstoff, men føles friskere.

Bildebøker

Den finske bildeboka Yökirja («Nattbok») er en vakker fabel om to barn som finner hverandre som sjelevenner. Den er min favoritt blant bildebøkene, men hittil har ingen bildebok vunnet. Den finlandssvenske Vildare, värre, Smilodon av Minna Lindeberg og Jenny Lucander er en urolig bok om en urolig dag i barnehagen. Den islandske bildeboka Ingen så hunden av Hafsteinn Hafsteinsson er en fargesterk bildebok om dyrenes liv blant menneskene, med svært enkel moral.

Aftenposten, 1. november 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: