barnasforfatterleksikon

Jentesinn og guttekropp

In Ungdomsromaner on 07.08.17 at 08:13

Jessica Schiefauer
Guttene
Oversatt av Line Almhjell
Gyldendal

Fra 13 år

Mellom drømmer og debattinnlegg

 

Er kjønn politikk, biologi eller begjær? Trolig alt sammen, samtidig. Og mere til.

Historien i den prisbelønte svenske ungdomsromanen Guttene fra 2011 kan oppsummeres på få setninger, men er samtidig kompleks nok til å romme flere lesemåter og mye ettertanke. Det går fra jenters rettigheter via magisk plantesaft til kjønnsforvandling, erotikk og identitetsjakt.

 

Jenter som objekt

De tre jentene Bella, Momo og Kim (alle 14) merker daglig hva det vil si å være objekt for guttenes blikk, og tafsing. De trekker seg tilbake i en lomme av karneval og søsterskap hvor de kan dyrke hver sin hobbybaserte identitet: botanikeren, designeren og skuespilleren. En tidlig nøkkelsetning: «ingen skulle forestille noe som allerede fantes.» En ukjent plante forvandler dem til gutter, og de går ut i natta for å teste ut guttefellesskapet. Det er Kim som er pådriveren, mens Bella og Momo trekker seg unna etter hvert unna.

 

Gutterollen som frihet og fengsel

For Kim blir gutterollen en besettende frihet. En frihet til begjær, vekk fra objektrolle. Guttene i boken er imidlertid mest stereotyper. Tony og hans gjeng er en klisje av øl, lange netter, biltyveri og annen ungdomskriminalitet.

Den eneste interessante av guttene er Tony, og hans indre homofobi. Kim vil ha ham både når hun er jente og når hun er gutt. Når hun er jente merker hun at hun er uinteressant for ham; når hun er gutt kan de lekeslåss både fysisk og sanselig, men Tony våger ikke å leve ut den impulsen som Kim mener hun ser i blikket hans.

 

Kims historie

Det begynner som en kollektivroman om et jentefellesskap. Men etter at trioen og plantesaften er introdusert skifter boken takt, og blir en utviklingsroman om Kim. Hun forvandles fra tenåringsjente til gategutt og lovbryter og derfra til androgyn rømling. Hun forlater familien sin av uunngåelig konsekvens.

Handlingen drives fremover av Kims identitetsjakt, kranglene mellom jentene når den magiske blomstersaften er i ferd med å brukes opp, og ikke minst Kims sjalusi overfor alt annet som krever Tonys oppmerksomhet. Sjalusi og raseri fører henne til slutt ut av kontroll.

I en rammefortelling som foregår noen år senere ser vi et gjensyn mellom de tre venninnene; et gjensyn som heler og forsoner. Den som lurer på om Kims historie har gjort henne til mann eller kvinne, sosialt og biologisk, får likevel ikke alle svarene.

 

Ladet og tvisynt

Blikk og kropper som veksler mellom å være maskuline og feminine skaper en ladet stemning gjennom boken. Her er noen sexscener, men flere nestensexscener. Noen lesere vil huske at Kim som gutt ligger med en av venninnene; andre vil huske alt som kunne ha skjedd mellom Tony og Kim.

Det er mer tvisyn enn konklusjon i bokens komplekse budskap. Alt kan skje når knoppene brister. Gutterollen er fristende, men også eksplosiv og farlig. Begjær er godt, men også krevende å kontrollere. Jentefellesskapet kan være stormfullt, men er mest mykt, aksepterende og forsonende. Verden og valgfriheten er skremmende stor, og det beste er å ha venner å lande trygt hos.

Aftenposten, 12. mars 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: