barnasforfatterleksikon

Gjensyn med Ruffen – en kjær venn

In Bildebøker, Høytlesningsbøker on 26.02.17 at 09:42

Gjensyn med kjær venn

Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen
Ruffen og tiden som gikk i stykker
Gyldendal

Fra 4 år

Den alvorlige leken – litt på tomgang

Verden revner i denne sjuende boken om Ruffen. Helt siden den første Ruffenboken i 1972 har generasjoner lært seg å elske denne sjøormen som ikke kunne svømme. Både forfatter Bringsværd og illustratør Hansen har i stor grad blitt identifisert med disse bøkene. De foregående seks bøkene om Ruffen har kommet i to puljer; tre bøker fra 1972 til 1982, og tre bøker fra 2005 til 2007.

Hvis vi ser bort fra Karsten og Petra, var det lenge karakteristisk for Bringsværds barnebøker at han sjelden dvelte mer enn tre bøker ved hver hovedperson. I kontrast til alle disse framstår Ruffen som noe av et livsvarig forhold for forfatteren.

Selveste tiden kommer i ulage når tre maskerte hvalrosser sniker seg ned i kjelleren under sjøormslottet, og stjeler en viktig gullskrue fra den store maskinen. Det er et komisk grep som lar tegneren plassere dinosaurer i dagens storbyer, sammen med vikinger, Columbus og samuraier. Men det er også et velprøvd fortellergrep her: den unge helten på jakt etter den magiske gjenstanden for å gjenopprette orden. Og det er et tema med mørke undertoner – til småbarnsbok å være: hvordan vil det går hvis verden faller fra hverandre i sømmene?

Det går selvsagt bra til slutt, og moralen er enkel: «All you need is love». Både sjørøvere og sære eneboere blir snille når noen er glade i dem. Og på siste side ymter Ruffen og hans japanske dragekjæreste Hamayoko om mulige etterkommere.

For venner av Ruffen, og jeg er en av dem, oppleves hver ny bok som en glede. Et kritisk blikk viser imidlertid at dette ikke er Bringsværd på sitt aller beste. Historien er litt for rik på komiske sidespor og bakoverpek til tidligere bøker. Heller ikke tegneren er på sitt beste; noen av bildene føles dessverre både uskarpe rent teknisk, og uten en fokusert fortelling.

Heldigvis finnes det også noen visuelle perler her, slike som gjør at den gamle tanken fremdeles føles levende: «hvis jeg noen gang skal tatovere meg, så må det bli med Ruffen!»

Aftenposten, 8. mai 2016

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: