barnasforfatterleksikon

3 av årets beste barnebøker 2016

In Kommentarer og overblikk on 26.02.17 at 10:14

Frida Nilssons Ishavspirater finnes foreløpig bare på svensk, men kommer på norsk til våren. Fortellingen om Siris strev for å redde lillesøsteren Miki fra fangenskap og slaveri har alle forutsetninger for å bli en klassiker, med sin miks av Skatten på sjørøverøya og Brødrene løvehjerte. Boken begynte som julekalender i Sveriges Radio og er Nilssons mest ambisiøse bok til nå. Den har vunnet to svenske litteraturpriser, og den var min favoritt til Nordisk Råds Litteraturpris. Boken passer til høytlesning fra 6-7 år, og deretter som egenlesning.

Johanna Lindbacks bok Litt sammen er rett og slett veldig bra; den tar tolvåringene på kornet, og den kan leses på flere måter. Jeg tror både barn, ungdom og voksne kan glede seg over den. Hvordan skal Majken håndtere dette at alle venninnene er blitt guttegale, og hva tenker hun egentlig selv om Ivan? Er han «bare en god venn»? Er det bare et spill når de later som om de er kjærester?

Som ild av Sara Lövestam er en pirrende heit ungdomsroman om farlig, ubehagelig kjærlighet når to jenter forelsker seg i sommerferien. Den er en del av den nye lesbiske litteraturen, hvor følelsene riktignok er nye og uvante, men likevel ikke trenger å tematiseres. Først og fremst en god skildring av den irrasjonelle sitringen, men også en bitter karikatur av klasseskillet i den svenske skjærgården.

Upublisert

  1. […] mønster og strukturer. Og mange nok til at jeg har ei lang, uskreven liste av favoritter. Mange svenske favoritter, har jeg […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: