barnasforfatterleksikon

Kritikerprisen 2015 – bildebøker med bredde og kvalitet

In Bildebøker, Kommentarer og overblikk on 05.03.16 at 06:33

Torsdag – for to dager siden – ble Kritikerprisene for 2015 delt ut. Kritikerprisen for ungdom viser at norske bildebøker holder høy kvalitet, og er en eksportartikkel å regne med.

Jeg slår inn åpne dører når jeg hevder at bildebøkene er inne i en gullalder i Norge. I denne gullalderen finner vi de tre av de nominerte i år – Bjørn Ousland, Stian Hole og Øyvind Torseter. De er blant våre fremste bildebokkunstnere, med oversettelser til henholdsvis 4, 18 og 15 språk.

De tre står i en fin tradisjon; de siste årene har kritikerprisen gått til bildebøker. I 2012 Kari Stais Jakob og Neikob, i 2013 til Øvsteng og Nøkleby for Førstemamma på Mars og i fjor til Gro Dahle og Svein Nyhus for Akvarium. Andre nominerte bildebokkunstnere fra kritikerprisen de siste årene er Lisa Aisato, Anna Fiske, Gry Moursund og Kaia Dahle Nyhus – som er datter av Gro og Svein.

Som jurymedlem er jeg muligens partisk, men kritikerprisen må regnes som en av de tre store norske barnebokprisene. De andre er Brageprisen som deles ut i november som en del av bokhøsten, og Kulturdepartementets priser, som ble delt ut i går fredag. I bildebokklassen til departementets pris vant Hole; Torseter var også nominert, sammen med Tunnelen av Siri og Johansen. I hovedkategorien hos departementet vant Inga Sætres Fyrvokterne; de andre nominerte var Dahle/Nyhus’ Megzilla og Moens Jenta i speilet.

Den realistiske ungdomsromanen ligner oppvekstromaner for et voksent publikum, og får derfor lettere et publikum utenfor den tradisjonelle barnebokverdenen. Mange vil ha glede av den fjerde av de nominerte til Kritikerprisen: Liv Marit Webergs desperat selvanalyse i Det er heldigvis ingen som trenger meg. Boken har mange slektninger, men står likevel stødig på egne bein. Dette er Webergs andre ungdomsroman; fint i tråd med debutboken Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til (2014), men galgenhumoren er mer befriende denne gang.

Hole, Ousland og Torseter befinner seg i hvert sitt hjørne av bildebokens uttrykksformer. Stian Holes bok Morkels alfabet viderefører hans hyperrealistiske og detaljrike photoshopmontasjer. De etterlater et sterkt skjønnhetsinntrykk; og det samme gjør hans vedvarende tendens til å forskjønne barnets opplevelser, minner og tankeverden.

Bjørn Ouslands Småbarnsuppe står i en bildeboktradisjon som sjelden når fram til premiebordet: Den er handlingsdrevet uten psykologiserende undertekst. Men likevel med tydelig kvalitet. Det er typisk for Ousland at han varierer fortellerstemmen, både tekstlig og visuelt; mellom helsider, tegneseriesekvenser og dokumentariske detaljer. Hans bakgrunn fra tegneserier viser seg blant annet i fartsstripene.

Øyvind Torseter vant årets pris med Mulegutten – en eventyrgjenfortelling som er høyst moderne der den veksler mellom lek og lojalitet til originalen. Her er askeladden, prinsessen som må reddes, og det underlige trollet. Men også en pratsom hest og en elefant. Når Torseter tilfører realisme til eventyret blir undringen og sårbarheten forsterket.

Torseter har flere ulike bildespråk. De tredimensjonale papirmodellene han har brukt i flere bøker er slående, og de intense fargene i Jon Fosses Spelejenta (2009) etterlot et sterkt inntrykk. Mulegutten tilhører den skissepregede delen av hans arbeide; strekene er noen gagner bare antydende, og han er ikke redd for å la skjøtene og montasjene synes. Slik sett står han i kontrast til de sømløse collagene som Hole skaper. I Mulegutten fungerer skissepreget utmerket og fortellingen får god balanse mellom innfall og framdrift. At Mulegutten også er en moderne heltefigur blir tydeligere for hver lesning; her er både samvittighet, tvil og lojalitet i en troverdig eventyrperson.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: