barnasforfatterleksikon

Med fare for Ragnarok

In Fantasylitteratur, Ungdomsromaner on 01.03.16 at 18:08

Rick Riordan
Magnus Chase og gudene fra Åsgard 1 – Sommersverdet
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Vigmostad & Bjørke

Fra 10 år

Rutinert underholdning

Rick Riordan (51) fra USA har gjort suksess i en nisje med mytologibasert fantasy-action for lesere fra 10 til 16 år. Siden den første boken om Percy Jackson i 2005 har han utgitt om lag 20 bøker med utgangspunkt i gresk og egyptisk mytologi. To av bøkene er filmet. Sommersverdet er den første boken i en planlagt trilogi om de norrøne gudene.

Riordan har gjort godt forarbeid for å få detaljene riktig og finne dramatiske trekk i de norrøne gudenes personligheter. Men alle detaljene settes inn i et rutinert skjema av actiondramaturgi lånt fra Hollywood og plattformspillene. I syttito korte kapitler handler det enten om å finne magiske hjelpemidler eller om å kjempe de mange små kampene underveis mot den endelige kampen i nest siste kapittel.

Mange av elementene er gjenkjennelige fra andre serier med ungdommelig heltefantasy. Hovedpersonen Magnus (16) er en underdog som får vite at han er utvalgt til å hindre verdens undergang. Når historien begynner lever Magnus som uteligger i Boston, USA mens upålitelige onkler leter etter ham. Moren døde for 2 år siden; faren (som viser seg å være guden Frøy) har han aldri møtt. Magnus dør tidlig i boken, og gjenoppstår som en av Odins einherjer i Valhall. Herfra legger han ut på oppdrag sammen med en gruppe umake venner.

Magnus stiller eksistensielle spørsmål om hvor mye ubehag en uerfaren helt må gå gjennom for å hindre verdens undergang, når han ikke kan være sikker på at han gjør det rette. Det er gode spørsmål som likevel blir tydeligere enn svarene som gis. Dét er antagelig en konsekvens av den nye trenden i fantasylitteratur: helten har ikke lenger én autoritativ mentor, men må søke sine egne løsninger.

Den som vil studere litterære teknikker kan se på hvordan forfatteren introduserer fakta om norrøn mytologi; dels gjennom Magnus’ minner fra en barnebok, dels gjennom råd fra venner, og dels i dialog med fiender.

Riordan er ikke alene om å anvende norrøn mytologi. Thor-filmene med Chris Hemsworth bygger på en tegneseriehelt som ble lansert allerede i 1962. Norske Alexander Løken er nettopp ute med Ulvehammeren, en fin tredjebok i serien om Edvard Frost, lagt til 1889. Løken byr også på et livsviktig oppdrag knyttet til norrøn mytologi. Løken skriver mindre skjematisk enn Riordans mange korte episoder av finn-og-overvinn, men begge skriver svært visuelt.

Magnus Chase er dreven underholdning som mange vil like, uten at det er stor kunst. Kanskje litt ordrik, og tynget av at handlingen springer i tid og sted. Mange kommer til å lære en del om norrøn mytologi, men dette er mytologi for spenningens skyld, ikke spenning for kunnskapens skyld.

På replikknivå er boken en sikker vinner. Her er det tørrvittige, streetsmarte bemerkninger som også oversetteren fortjener ros for. «Herlig. Faren min var en gud i D-klassen som vimset rundt og tøyset i skogen. Han ble antagelig stemt ut tidlig i siste sesong av ‘Kan du danse med Åsgardfolk’».

Aftenposten, 28. februar 2016

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: