barnasforfatterleksikon

Nattens toner

In Bildebøker on 17.08.15 at 20:57

Gaute Heivoll og Lisa Aisato
Det svarte pianoet
Cappelen Damm

Fra 5 år

Storøyd undring fra prisbelønnet duo

Det begynner med Ask, mor og det nye huset de skal bo i. Vi ser store, nesten tomme rom og vinternettene utenfor. Det store pianoet blir et understrekende fremmedelement. Vi får ikke vite så mye mer; både huset og historien er renset for forstyrrende – eller utfyllende – detaljer.

Heivoll (37) og Aisatos (34) første bok sammen, Svalene under isen, ble nominert til Brageprisen i 2012. Hver for seg har de også fått priser og heder. Selv om denne boken har et helt annet visuelt uttrykk enn den forrige, er temaet beslektet: ubeskyttet undring over det store i verden.

I de åpne rommene i teksten må vi dikte inn en bakgrunn. Er mor og Ask på flukt fra noe? Har noen dødd, eller er det en skilsmissehistorie? Når Ask finner nøkkelen til pianoet lar han øredøvende lyd bli et retningsløst uttrykk for de mørke følelsene. Når pianoet blir hentet av husets forrige eier, kommer vi for første gang ut av huset, og Ask opplever hvor vakkert musikken kan fylle vinternatten.

Aisatos illustrasjoner veksler mellom det stemningsskapende og det overtydelige. I de tomme, mørke rommene skinner lyset inn gjennom nakne vinduer. Personene vises ofte mot nøytrale bakgrunner, og følelsene uttrykkes gjennom store øyne.

Ved første gangs lesning tenkte jeg at pianoet skulle vise seg som en forløsende nøkkel med en entydig tolkning som skapte en før-og-etter-situasjon i Asks utvikling. Jeg er jeg glad for at historien er mer kompleks enn som så. Pianoet åpner Asks verden, og viser ham at det ikke trenger å være farlig utenfor hans opprinnelige komfortsone.

Barneleseren vil merke at Ask er sint eller såret, og at dette får uttrykk gjennom pianoet. Kanskje det handler om følelser som Ask ikke kan sette ord på? Sorg over et oppbrudd? Kanskje handler det om musikkens styrke og magi? Om vinternattens stemninger? Det er en følelse der som ordene ikke når helt fram til. Det er den sterkeste kvaliteten ved denne fine boken.

Aftenposten, 16. august 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: