barnasforfatterleksikon

Klima-reality

In Ungdomsromaner on 17.08.15 at 20:55

Lars Mæhle
Bouvetøya 2052
Samlaget

Viktige spørsmål om verdens fremtid

Fra 12 år

Lars Mæhle (44) er en ambisiøs forfatter, som gjerne drøfter store spørsmål i ungdomsbøkene sine. I den brageprisnominerte fantasyromanen Landet under isen (2009) tok han opp forholdet mellom de tre abrahamittiske religionene jødedom, kristendom og islam. Denne gangen er det klimaendringene og klimablinde politikere som skildres innenfor rammen av et realityshow i en totalitær fremtid.

Boka kan leses fra flere vinkler: som actionthriller, som polarskildring, som et realityshow, som en variasjon over Matrix’ tema om hvilken virkelighet som er den virkelige, og aller mest som et engasjert innlegg i spørsmålet om planetens fremtid.

Fem ungdommer fra hver sin verdensdel blir sendt til Bouvetøya i Sør-Atlanteren for å kjempe mot hverandre, samtidig som de skal drøfte muligheten for en bærekraftig politikk. Det er en duell med livet som innsats og en milliard i gevinst, regissert av en rik og eksentrisk kineser. Synsvinkelen ligger hos en av de fem, den halvengasjerte jokeren Roland (17) fra Oslo.

I Mæhles versjon av fremtiden har Norge utviklet seg til et oljekorrupt samfunn, hvor det er forbudt å argumentere for grønn teknologi. Dette grepet, hvor han spissformulerer og tydeliggjør de politiske veivalgene i klimaspørsmålet, er en av bokas beste sider. Han lykkes også godt med å skildre ungdommenes møte med den karrige, ugjestmilde øya i nærheten av Sørpolen.

Realityshow som ramme for intrigen er ikke ukjent i ungdomsbøker, vi kan nevne Barneregjeringen av A. Melli, Dødslekene og Battle Royale. Mæhle har imidlertid ikke utviklet de fem ungdommene som typete nok til å skape realitykonfliktene, og heller ikke bestemt seg for om de skal slåss som fiender, eller om de skal samarbeide for å drøfte klimaspørsmål. Showet overskygges uansett av thrillerintrigen som utvikler seg: en ukjent makt er i ferd med å sabotere tv-overføringen, kapre støtteskipet og sette alles liv i fare i det iskalde havet. I 2052 finnes det regjeringer som gjerne ofrer liv for å hindre at klimaspørsmål blir drøftet offentlig.

Det politiske og miljøfaglige stoffet er godt bygget inn i handlingen, dels som diskusjoner, og dels innarbeidet i rammene for det fremtidssamfunnet vi møter. Mæhle har hatt mye på hjertet, og han har lyktes godt med å bygge det inn i en moderne politisk spenningsroman.

Aftenposten, 16. august 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: