barnasforfatterleksikon

Da han ble til henne

In Barneromaner, Ungdomsromaner on 17.08.15 at 20:41

Harald Nortun
Eksperimentet
Samlaget

Fra 10 år

Komisk og pikant dramatisering av ulike forventinger

Harald Nortun (42) fra Møre og Trondheim har med sin fjerde barnebok levert en velskrevet og poengtert bok om kjønnsroller og identitet.

Tvillingene Amund og Amanda er på vei til en kort ferie hos besteforeldrene. Underveis bestemmer de seg for å bytte identitet. Først vil de bare narre besteforeldrene, men de blir fanget i rollene, og må spille videre med større publikum: søskenparet Silje og Stefan i nabohytta. Det er Amund som forteller, og vi følger ham gjennom sminking, kjoleprøving og en date med Carl fra sørlandsbyen.

Historien har fine lag av pinlighetskomedie, men er mest drøftende om hvordan kjønnsroller oppleves utenfra og innenfra: hvordan blir Amanda behandlet nå som hun framstår som gutten Amund; og hvorfor kjenner Amund seg mer hjemme i en fortrolig samtale i rollen som venninne enn han ville gjort som gutt på fisketur. Amund synes det er ubehagelig å bli tvunget inn i prøverommet, men må likevel konstatere at han kler kjolen bedre enn guttejenta Amanda ville gjort.

Dette er ikke den eneste boken som drøfter kjønnsroller og kjønnsidentitet. Vi husker Ulf Starks Jeg tar sjansen (1984) og Maria Gripe Skygge-serie (1982–88). Svenske Jessica Schiefauer bruker en magisk plantesaft i Pojkarna (2011) hvor tre venninner kan veksle mellom jente- og guttekropper. Boken er ikke oversatt til norsk, men vant Augustprisen og ble nominert til Nordisk råds barnebokpris. Fra USA fikk vi i fjor Forvandlerne, hvor Ethan en dag våkner som jente og må takle et nytt liv.

Både Schiefauer og Nortun får fram dobbeltheten: hvordan man blir satt i bås av sin kjønnsrolle; og i hvilket kjønn føler man seg mest hjemme med sin personlighet? Typisk nok er det lettest for Amanda å være røff guttejente; og når bløffen avsløres for vennene er det Amund som blir skjelt ut som ekkel. Nortun stopper før spørsmålene om seksualitet dukker opp; men Amund er uansett klar på at han mistrives i den tradisjonelle gutterollen.

Aftenposten, 12. april 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: