barnasforfatterleksikon

Finne seg selv i mylderet

In Barneromaner on 04.03.15 at 23:07

Katarina von Bredow
Du & jeg
Gyldendal

Fra 10 år

Sterkt og klokt om stille nerd som bryter ut

Denne boken anbefales varmt; av flere grunner. Det er ikke ofte jeg leser barnebøker hvor jeg ofte er usikker på «hvordan det går». Kommer det til å ende godt for alle gode, eller blir hovedpersonen sittende igjen med vemod og dyrekjøpte erfaringer?

Andreas går i sjette, og har tilnavnet «professoren». Han er sjenert, skoleflink og sosialt utrent. På skoleveien er han god venn med naboen Alicia, men på skolen distanserer hun seg, og skifter hun personlighet til jålete og typete.

Dette er likevel bare en av Andreas’ mange problemer. Han må undersøke hva som ligger bak farens hemmelige besøk til en dame som heter Charlotte, og tegneferdighetene hans trekker ham inn i en gjeng med eldre graffiti-glade ungdommer. Alt dette er med på å riste Andreas ut av komfortsonen hans. Plutselig er livet uforutsigbart og fallhøyden blir større. Livet står på spill. En karakteristisk scene er Andreas første skoleball. Dette er en arena han tidligere har veket unna; nå går to år eldre Victoria fra graffitigjengen inn i mentorrolle: hun styler ham med klær og hår, og lærer ham å kysse. Vi blir glade når det viser seg at Alicia og Andreas gjør det bra i dansekonkurransen.

Dette er første bok i en trilogi; del to kommer på norsk i mars. von Bredow er hittil mest kjent for ungdomsromaner om uvanlige kjærlighetsforhold, men lykkes også godt med å skrive om tweens.

Det handler om kjærlighet i mange former, og det handler selvsagt om begynnende pubertet. Og først og fremst er det en bok om å bryte de trange grensene for sitt eget liv. En bok om gledene og smerten ved å redefinere seg selv.

Aftenposten, 1. mars 2015

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: