barnasforfatterleksikon

Fabel og alvor

In Barneromaner, Bildebøker on 04.03.15 at 23:06

Rune Belsvik
Verdas søtaste turist
Cappelen Damm

Fra 11 år

Fabel om kjærlighetens lyse og mørke sider

 

Gro Dahle og Svein Nyhus
Akvarium
Cappelen Damm

Fra 4 år

Fabel om syk mor

 

Norsk barnelitteratur er moden og kompetent til å behandle de aller fleste spørsmål. Det er konklusjonen etter å ha lest disse to bøkene, som begge er nominert til Kritikerprisen for 2014.

 

Selvbedrag

Moa i «Akvarium» er et løvetannbarn med apatisk mor som ikke har overskudd til omsorg. I Moas sinn er det vanskelige forskjønnet, og hun ser på moren som en akvariefisk; vakker, stillegående, tander og passiv. Dahles korte tekst syder av undertekst, og av sympati med Moas mange selvbedrag og mestringsstrategier.

Nyhus’ bilder er tilbake i det tredimensjonale, etter en periode med et annet uttrykk 2009-2013. Dybden i bildene markeres med vinduer eller doble døråpninger; et annet trekk er at alle høye personer og gjenstander bøyer seg beskyttende over de lave.

Parhestene har laget mange bøker om psykisk helse og ubehagelige familiehemmeligheter. «Sinna mann» (2003) er nok best kjent, mens «Håret til mamma» (2007) ligner mer på «Akvarium».

 

Naiv verden

Belsvik er tilbake i den vesle bygda Bløygen, som med stilisert naivisme minner om Kardemomme by, eller om dyreverdner som Belsviks egne bøker om Dustefjerten.

Bidger og Esmiluni vil bli foreldre, men vet ikke hvordan. Etter hvert finner de det ut, og kunnskapen sprer seg til resten av bygda. Den nye kunnskapen mottas på ulike måter; noen blir glade, andre blir nysgjerrige, pågående eller utrygge.

Her får leserne og Bløygen-folkene forklart det hele, i en form som er både naiv, konkret og saklig, alt uten å være spekulativ. Leserne kan bli sjenert, elle forarget, eller rett og slett glede seg over hvor fin kjærligheten er, og over at barn i prepuberteten får det forklart uten jåleri og utenomsnakk.

 

Both sides now

Jeg leser boken som en fabel om utdrivingen av Paradiset; folket i Bløygen smaker frukten fra kunnskapens tre, de ser at de er nakne og ser hva det kan gjøre med dem. Det handler om kjærlighet både på godt og på vondt. I tillegg til det gode parforholdet ser vi mange andre varianter: de sjenerte, de sjalu, ubesvart kjærlighet, den retningsløse lengselen, og krenkelsen i et ustyrlig antastingsforsøk.

En variert kavalkade over kjærlighetens «both sides now», som Joni Mitchell synger om. Dette er en bok som alle vil huske etter å ha lest den, og som vokser ved ny lesning.

Aftenposten, 15. feb 2015

  1. […] kompensere med å kommentere eller anmelde når nominasjonene foreligger – slik jeg gjorde med de nominerte til kritikerprisen, men det er delte meninger om slikt etterpåklokt […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: