barnasforfatterleksikon

Urovekkende aktuell

In 2004-anmeldelser, Ungdomsromaner on 28.06.14 at 13:03

«Dokudrama» om ungdom, gjengvold, ære og samuraifølelsen

Jon Ewo
SVART. OG CIRKA HVITT
Omnipax

Omslaget viser et videokamera montert med geværløp. Det er skummelt talende. Hadde det ikke vært for høstens avisoppslag, ville vi lest denne boka som et skrekkvarsel om hva som kanskje kan skje. I dag må vi erkjenne at alle elementene er til stede: gjengvold som filmes, outsidere som mobbes fordi de bryter med den kompakte majoriteten, tv-program som aggressivt oppfordrer til ondskapsfullhet, mentalitet formet av kampspill på pc, og voksne uten innsikt.

Den samme historien fortelles to ganger. I den første versjonen blir outsiderne Jo og Ben overfalt, rundjult og ydmyket. Det ender med gevær og selvmord. I den andre versjonen unngår Jo og Ben å synke ned på mobbernes nivå, og de opprettholder selvrespekt uten hevn.

Det er to forhold som hever denne boka over den banale lørdagsbilagsreportasjen. For det første en rød tråd av samurai-tenkemåte. Både som noe tvetydig som guttene har plukket opp i dataspillene, og som en ærefull redning fra en voldsspiral. For det andre at Ewo har valgt en dokumentarisk fortellerstemme, som en som i ettertid har snakket med involverte, hørt ulike versjoner, og resonnerer seg fram til hva som egentlig skjedde og hvorfor.

Noen kan mislike fortellerstemmen som er så utpreget til stede. Men denne sjangeren har Ewo utviklet gjennom noen bøker nå. Når den er på sitt beste forener den fortellingen og den reflekterende fortellerstemmen på en mesterlig måte, som skaper både engasjement, identifikasjon og refleksjon. Godt gjort, Ewo!

Adresseavsien 27.12.2004. Hentet fram fra arkivene

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: