barnasforfatterleksikon

Ramsalt med blodsmak

In 2004-anmeldelser, Barneromaner, Ungdomsromaner on 28.06.14 at 12:54

Trondhjemsk sjøfartsforfatter på sitt beste

Tor Torkildsen
SKIPBRUDDEN
Cappelen

Unge Peder Larsen ble sjanghaiet i 1821 hjemme i Trondheim. Han blir akterutseilt i London, stjeler et brød og dømmes til 7 års transportation i Australia. Dette skjedde i ”Akterutseilt”, som utkom i fjor. Peder ble også kjent med Mary, som er antastet og tyverianklaget. Vi møter også John og Sarah, som med varmt hjerte og brokete erfaringer blir ungdommenes veiledere og beskyttere.

I dette bindet følger vi fangeskipet med mannskap, soldater og fanger over hav, gjennom storm og forlis, til en øy hvor de forliste spiller en blanding av Robinson, Fluenes herre og Haiene. John og Peder kjemper mot naturen og bøllene for å beskytte seg selv og kvinnene. Det er dramatikk så det rekker, og Torkildsen har aldri gått av veien for å skildre brutale ulykker med dødelig utgang, eller kamp på liv og død.

Tor fra Singsaker debuterte 62-åring. Før han begynte med Peder Larsen hadde han skrevet en kioskromanserie, fire krimromaner i tradisjonen etter MacLean, og 7 barnebøker om en familie på jordomseiling,. Hans styrke ligger ikke i den nyanserte personskildringen. Sjøoffiserer kan være noble, brutale eller stivbente regelryttere. Men nettopp når denne mangelen er tydeligst, klarer forfatteren best å gjøre det som virker som hans egentlige prosjekt: å gjenopplive den gode gamle gutteboka: Kyndige beskrivelser av seilskipet, enkle refleksjoner om menneskets natur, en helt som vokser i motgang og prøvelser, heltens voksne veileder, heltens vakre venninne, og en lykkelig slutt hvor heltens innsats anerkjennes.

Klassisk helteskildring i dramatiske omgivelser. Det skrives ikke så mange slike lenger. Derfor er det ekstra fint når det lykkes som her.

Adresseavisen, 20.12.2004. Hentet fram fra arkivene

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: