barnasforfatterleksikon

Olav blir ski- og lekeprins

In 2004-anmeldelser, Bildebøker on 28.06.14 at 13:01

Dyktig eventyr-versjon av familiehistorien

Märtha Louise
HVORFOR DE KONGELIGE IKKE HAR KRONE PÅ HODET
illustrert av Svein Nyhus
Cappelen

Forfatteren har et fortrinn ved at hun har autoritet og personlig forhold til denne historien. Haakon, Maud og Olav kommer til Norge, de krones i Nidarosdomen, og den neste vinteren er prins Olav ”ute for å finne norske tradisjoner og væremåter”: snømann, kjelke og ski. Når foreldrene også prøver ski går det opp for dem at skilek og norsk væremåte ikke er forenelig med daglig bruk av krone.

Boka har genreanvisningen ”eventyr”, og tekstens kvalitet ligger i hvordan den tilfører en gjennomarbeidet tone av eventyrstil til den kjente historien. Eventyrgenren blir tydelig i den bevisst naive skildringen av hvordan Olavs lek lykkes. ”de snømennene han lagde var de gildeste noen hadde sett der omkring”.

Målt med vanlige krav til en billedboktekst innfrir forfatteren absolutt. Jeg antar at noen kan synes stiltonen er tilgjort på en negativ måte, men det blir på et smak-og-behag-nivå. Den er bedre enn jeg hadde forventet, og i en stort sett helhetlig stiltone. Det er noen stilbrudd i teksten, men neppe flere enn hos andre debutanter. Noen bevisste stilbrudd finnes, utrykket ”Utforske norske tradisjoner og væremåter” gjentas flere ganger.

Svein Nyhus er på sit beste. Bildene gir boka et smilende spenn fra galla til karneval – ofte samtidig, og alltid med det lyse, troskyldig åpne prinseansiktet i sentrum av bildet.

”Olavs første skitur” har vært billedbok tidligere, fortalt og tegnet i 1991 av den eminente biografen Tor Bomann-Larsen. Dette er ingen imitasjon, verken i tekst eller bilder.

Forfatterens bakgrunn kan være et handikap i en videre forfatterkarriere. Likevel tror jeg hun bør forsøke. Her har hun i alle fall lyktes med å tilføre eventyrgenre til historien, og i å speile barnets undring.

I Adresseavisen 20.12.2004. Hentet fram fra arkivene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: