barnasforfatterleksikon

Leken empati

In 2004-anmeldelser, Bildebøker on 28.06.14 at 12:47

Tydelig og sjarmerende budskap i billedbøker, med nostalgier fra forfatterens barndom

Ulf Stark
DEN KVELDEN PAPPA LEKTE
illustrert av Mati Lepp
Gyldendal

Ulf Stark
DA MAMMA VAR INDIANER
illustrert av Mati Lepp
Gyldendal

Ulf Stark er kanskje Sveriges ledende barnebokforfatter, med mange suksesser. Bøkene spenner fra realisme om ungdomsproblemer til vakre billedbokfabler. Mange tar utgangspunkt i hans egen oppvekst i Stureby.

Det gjør også disse billedbøkene, som er bok nr 21 og 22 på norsk. Én handler om å lære far å leke gjemsel, og én om å finne igjen barnet i mor. Illustrasjonene er i lett tegneserie-aktig stil, av Mati Lepp som også tilhører Sveriges barnelitterære elitedivisjon.

Boken om å leke med pappa handler om å nærme seg hverandre på en måte som ”gamle dagers fedre” vanligvis ikke gjorde; i leken. Det er forviklinger, komikk og en fornøyelig lekse i empati. Og vi leser mellom linjene om hvordan guttene tar hensyn til en uerfaren far.

Men enda vakrere er sommerferie-fortellingen om den gangen indianeren Ulf befridde ”blekansiktenes sommerslave”. Alle andre har ferie, mens mor er lenket til komfyren. Så lar hun kotelettene ligge, slipper løs håret og maler seg til indianer. Ulf og mamma rømmer hjemmefra med fiskestang og badetøy, og ”stemmen hennes låt gladere og yngre enn den hadde gjort på mange sommerferier”. Sympatisk, vakkert og meget talende.

Når ”enkle” billedbøker inneholder så mye varm omtanke og kjærlige relasjoner, må jeg anbefale det av hele mitt rustne indianerhjerte!

Adresseavisen 18.10.2004. Hentet fram fra arkivene

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: