barnasforfatterleksikon

Lek og moro, tøys og tull

In Barneromaner, Høytlesningsbøker on 28.06.14 at 13:28

Andy Griffiths
Gutta i trehuset med 13 etasjer
Illustert av Terry Denton
Oversatt av Hege Mehren
Fontini forlag

Fra 6 år

Livet i et lekeland

Dette er den første i en serie bøker om to gutter som bor i et trehus med alle bekvemmeligheter. To av bøkene er oversatt, og ligger nå på bestselgerlistene.

Guttene kan minne om programledere i barne-tv-«konsept». To viltre hovedpersoner lever i en lekeland-lignende verden, med alle mulige spill og dippedutter til sin rådighet. De er enten barn, eller barnslige voksne. De har egentlig som oppdrag å lage ei bok for Greveneset forlag. Dette forsinkes av deres egen manglende konsentrasjon og av alle påfunn som forfatteren utsetter dem for: haier, monster, flyvende katter osv.

Når fristen er ute, oppdager de at disse opplevelsene er stoff nok for ei bok. Og så hurtigskriver de alt vi allerede har lest, og leverer manuskriptet i nest siste kapittel. I siste kapittel er de en sensasjon.

Det er lett å forstå at dette kan appellere til mange lesere. Fascinasjonen for et helt urealistisk og nesten ansvarsløst lekeland er én ting. En annen ting er at historien saboterer våre fornuftige tanker om ansvarlig planlegging. Vanligvis vil alle episoder og hendelser i en bok være med på å bygge opp til hovedpersonenes løsning av oppgaven; i denne boken er alle hendelser en flukt fra ansvaret for den egentlige oppgaven. Når det så likevel viser seg at alle forstyrrelsene kan summeres opp og være svaret på oppgaven, blir resultatet at historien peker nese til moralen. Alt det lekne og ansvarsløse ender opp som sin egen belønning.

Den som vil, kan gjerne være skeptisk. Vi andre morer oss når en gjeng gale apekatter tar kontroll over marshmallows-maskinen.

Aftenposten, 18.6.2014

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: